Ключови текстове от Постановление №57 на Министерския съвет, с което беше въведена новата методика за заплащане в болниците, са били отменени от Върховния административен съд (ВАС), разбра Клуб Z.

На свое закрито заседание тази сряда (13 май) магистратите са спряли действието на разпоредбите, които задължават лечебните заведения да формират листи на чакащи и да не прехвърлят установените от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) месечни лимити. Отменено е и правото Българският лекарски съюз съвместно със здравната каса да променя цените на медицинските дейности в болниците при регистриран преразход на тримесечие. Това на практика означава, че касата ще трябва да се разплаща с лечебните заведения по старите правила, без никакви бюджетни ограничения. 

Припомняме, че жалбата беше подадена в средата на април от Центъра за защита правата в здравеопазването и Националното сдружение на частните болници, след което подобно дело беше заведено и от Федерация "Български пациентски форум". Общите мотиви са, че твърдите лимити и листите на чакащи ограничават достъпа на пациенти до лечение и затрудняват работата на болниците. Освен това противоречат на Конституцията, на Закона за здравното осигуряване, на Закона за счетоводството и европейското законодателство.

Решението подлежи на обжалване в 7 дневен срок, но според юристи това няма да спре изпълнението му и методиката няма да може да се прилага. По-големият проблем е, че по волята на магистратите заключението ще важи до приключване на производството по делото с влязъл в сила съдебен акт, тоест докато ВАС не се произнесе окончателно. Следващият процес обаче е насрочен за март 2016 г., което на практика блокира методиката за разплащане с болниците поне за година напред.

Според самия текст на решението, ВАС е определил следното:

"СПИРА действието на следните разпоредби: чл. 3; чл. 21; чл. 23, ал. 2, т. 1 и чл. 31 от приложение № 2Б към чл. 2 от Постановление № 57 на Министерския съвет на Република България от 16.03.2015 г. (обн., ДВ, бр. 21/20.03.2015 г.) до приключване на производството по делото с влязъл в сила съдебен акт."

С отменените разпоредби можете да се запознаете ТУК.