В момента, в който здравният министър Петър Москов заяви в прав текст, че ще се раздели с всеки болничен директор, който не е съгласен с реформите му, стана ясно, че с държавните лечебни заведения ще се случва това, което реши принципилът. Разбира се, Министерството на здравеопазването има пълно право на това, защото е единствен собственик и като такъв може да сменя не само мениджмънта, но и структурата на самите болници. И ако трябва да сме напълно честни, всичко това дори е задължително, когато става дума за реформи.

Проблемът е, че в последния месец обществото (и в частност медицинското съсловие) получи няколко съвсем различни варианта за промени в болничния сектор. Първо се заговори за сливане на лечебни заведения, след това за преструктуриране на дейности, а накрая се оказа, че промените ще се отнасят само за администрацията. Междувременно за обществено обсъждане бяха публикувани и промените в Закона за лечебните заведения, където наистина се говори за обединяване на структури. Объркаха се не само лекарите и директорите, но и депутатите от мнозинството, които би трябвало най-добре да знаят какви са плановете на министъра. В крайна сметка липсата на детайли предизвика небивал хаос. А министър Москов допълнително наля масло в огъня, защото в деня на предварително насроченото му изслушване по въпроса в парламентарната здравна комисия (7 май), изненадващо се оказа в платен годишен отпуск.

За да не създаваме допълнително объркване и ние, ще припомним накратко хронологията.

На 22 април медиите обявиха, че Министерството на здравеопазването е стартирало процедура по сливане на четири лечебни заведения, три от които са в карето на бившата Медицинска академия. Според предварителните планове болница „Св. Иван Рилски” трябваше да се обедини административно с "Александровска", а детската онкохематология – да премине към университетската "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Два дни по-късно пак министерството съобщи, че директорът на "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев е бил освободен от поста си.

"Решението е част от започналата процедура по сливане на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" и УМБАЛ "Александровска", което цели оптимизация на административното управление на новата структура", уведоми пресцентърът на ведомството. 

Още същия ден обаче се оказа, че уволнението на Дечев се случва по време на неговия отпуск и той не само не знае за решението на министъра, но дори не е чувал за готвеното сливане на двете структури. Часове по-късно персоналът на „Св. Иван Рилски” вече протестираше в двора на лечебното заведение с искане директорът на единствената държавна болница без дългове да се върне на работа. 

В последствие в медиите се появиха откъслечни твърдения, че смяната на д-р Дечев е резултат от собствените му критики съм бъдещите реформи. Само ще припомним, че именно той сканира на хартия личната си карта, за да покаже, че електронните четци, с които болниците се сдобиха от 1 април, лесно могат да бъдат манипулирани с фалшиви документи. Пак той обяви, че новите правила, по които здравната каса плаща на лечебните заведения от началото на годината, ощетяват работещите структури.

В крайна сметка, истинският мотив за освобождаването му стана ясен чак на 28 април. Тогава министър Москов обясни, че с благородни подбуди е искал да подпомогне дейността на лечебното заведение, защото само то се е оплаквало от новата методика за заплащане на медицинската помощ. Затова „Св. Иван Рилски” първа е била включена в схемата за свиване на разходи чрез сливане на администрации.

"В министерството имаме планове и идеи какво искаме да постигнем и всеки, който се противопостави, ще бъде отстранен", даде ясно обяснение министър Москов защо се е разделил с директора д-р Дечев.

Няколко дена по-късно пресцентърът на ведомството разпространи съобщение, според което всички ръководители на клиники в болница "Св. Иван Рилски" са подкрепили безрезервно реформите. Протестите на медицинския персонал и пациентите обаче не само не спряха, но се пренесоха пред сградата на бившия Партиен дом – точно под прозорците на парламентарната здравна комисия.

На последното й заседание от 14 май най-сетне паднаха всички неясноти около случващото се с държавните болници. Потвърди се тезата, че именно непослушанието и критиките са "изяли главата" на д-р Дечев. Но министър Москов бе категоричен, че уволнението е факт и няма връщане назад. Въпреки това смело стисна ръката на своя опонент и увери:

"Нищо лично! Наистина!"

Така сагата с директора на "Св. Иван Рилски" привидно приключи, за да отвори място на друга болна тема – сливането на болнични администрации.

Според последните обяснения на д-р Москов, набелязаните девет лечебни заведения в карето на бившата Медицинска академия няма да се сливат, а ще обединят единствено административните си структури. Става дума за университетските болници "Александровска", "Св. Иван Рилски" и "Св. Екатерина", акушеро-гинекологичната "Майчин дом" и многопрофилните "Св. София" и "Проф. И. Митев", специализираната болница по инфекциозни и паразитни болести "Проф. И. Киров", лицево-челюстната хирургия и ендокринологията "Акад. И. Пенчев". Отделните болници ще запазят имената и идентичността си, но ще делегират всички стопански дейности, консултански и правни услуги, заедно с обучението на специализанти и работата по проекти на нова административна структура. 

"В административните блокове на деветте болници има 503 души персонал. За сравнение целият щат на Министерството на здравеопазването е от 253 човека. Средното брутно възнаграждение в тези лечебни заведения е 900 лв., което прави около 400 хил. лв. месечни разходи. С други думи 5-6 млн. лв. годишно е масрафът на тази администрация", заяви пред депутатите министърът.

След това потвърди, че процедурата по създаването на обща административна шапка на въпросните лечебни заведения вече е в ход. Болниците ще създадат собствено гражданско сдружение, което няма да управлява медицински разходи. Затова на практика ще бъде без значение дали "Александровска" болница е с над 11 млн. лв. задължения докато "Св. Иван Рилски" е с положителен финансов резултат. Отделните структури ще работят както досега и ще харчат само това, което спечелят сами. Така и не стана ясно обаче как ще се разпределят евентуалните общи икономии, когато индивидуалният принос за тях няма да еднакъв за всички. 

На този етап е сигурно само, че новата администрация ще се управлява съвместно от директорите на деветте лечебни заведения и ще се издържа от бюджетите на болниците. Предвижда се всяка от тях да участва с определен процент в общия дял от капитала на сдружението, а всички права и отговорности ще бъдат описани в бъдещия договор за управление. Първата среща за уточняване на подробностите се очаква да бъде още в понеделник (18 май), а самото сдружение ще бъде съставено в рамките на месец.  

Повече подробности здравният министър така и не представи.

От тук-нататък, всички задължително ще се вълнуват от няколко въпроса – дали новата структура ще може да извършва сделки с имоти, да управлява обществените поръчки на лечебните заведения, заедно с бъдещите електронни търгове за лекарства, както и дали ще има право да тегли банкови заеми. Не е ясно и как едно юридическо лице с нестопанска цел ще ръководи стопанската дейност на търговски дружества. Известно е също, че в карето на бившата Медицинска академия има две недостроени сгради, към които и до ден днешен частни фирми проявяват интерес. Външните услуги по охрана, ремонти, доставки и обслужване пък са перо, което традиционно поглъща милиони.

Основните опасения са, че срещу сдружението няма да могат да се водят дела и при евентуални злоупотреби цялата отговорност ще се носи персонално от лечебните заведения.

А ако, не дай си Боже, всички се окажат длъжници по сделки или кредити за милиони, съдбата им ще бъде ясна – фалит и приватизация на безценица. Изцяло по модела на някогашния Столичен медицински холдинг.