Днес в Скопие се очаква най-големия протест срещу правителството на Никола Груевски. Очаква се страстите в македонската столица да се нажежат, след като от началото на годината бившата югорепублика се тресе от скандали с изтекли записи, корупция, изборни манипулации и антидемократични практики. Към всичко това преди седмица се добави и касапницата от Куманово, при която загинаха осем полицаи, а други 37 бяха ранени.

Лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев започна да разпространява аудиозаписи от телефонни разговори, които разкриха тежки корупционни схеми, кадруване в съдебната система, натиск върху медиите, изборни фалшификации и поръчкови дела срещу неудобни. Основни герои в тези престъпления са премиерът Никола Груевски, неговият братовчед Сашо Миялков, ръководещ спецслужбите, вътрешният министър Янкуловска, финансовият министър Зоран Ставревски и този на комуникациите и транспорта Миле Янакиевски.

Никола Груевски


След разкритията управляващите заведоха дело срещу Заев за опит за преврат и насилствено вземане на властта. Бяха арестувани петима души, а на опозиционния лидер бе отнет международния паспорт.

Опозиционният лидер Зоран Заев.

Напрежението в Македония ескалира допълнително след въоръжения сблъсък в Куманово на 9 май. Груевски декларира, че е проведена "успешна полицейска операция срещу най-голямата балканска терористична група". 

В същото време все повече хора ка убедени, че атаките в Куманово са поръчани директно от правителството, за да се отклони общественото внимание от протестите и за да се намери претекст за обявяване на военно положение, което автоматично би ги прекратило. 

В опит да се закрепи още на власт македонският премиер освободи Миялков и Янкуловска.

Днешният протест се смята за важен тест за бъдещето на Македония. От него се очаква да даде отговор дали страната ще започне да се демократизира и да поеме по-решителни действия за европейската си интеграция или Груевски по някакъв начин ще успее да запази статуквото.