АНТОНИЯ РАНГЕЛОВА

Най-добрият български тенисист Григор Димитров постигна трудна, но много ценна победа във втория кръг на силния турнир от сериите „Мастърс 1000” в Маями.  Първата ни ракета се наложи с 2:1 сета (6-1, 6-7(5), 6-3) над 59-ия в света Алберт Монтанес (Испания) след близо два часа игра.

Въпреки предварителните очаквания за експресна победа на Димитров, мачът бе повече от оспорван, като опитният Монтанес демонстрира класа и затрудни максимално нашето момче.

Началото на срещата не предвещаваше подобен развой. Двубоят стартира ударно за Димитров, който очевидно се чувстваше отлично на корта и успя да разгърне потенциала си както в защита, така и в нападение. Хасковлията беше безкомпромисен в своите сервис геймове и не допусна нито един пробив, като на свой ред реализира два. Постепенно обаче Монтанес покачи ефективността на играта си и показа страхотна защита в решителните моменти на втората част. В ключовия трети сет българинът реализира ранен пробив, който се оказа достатъчен за крайната победа. 

Благодарение на този успех, Григор се класира за трета поредна година за трети кръг в Маями и защити спечелените през изминалия сезон 45 точки за световната ранглистата. Днешната победа донесе на хасковлията и чек за $27,685 от наградния фонд.

В следващия кръг най-добрият ни тенисист ще се изправи срещу победителя от двубоя между Кеи Нишикори и Маринко Матошевич.

Досега най-доброто постижение на българина в Маями е достигане до четвърти кръг през 2012-а, когато загуби от Янко Типсаревич.