Министерството на регионалното развитие и благостройството публикува изключително любопитна статистика за това как в различните региони на страната хората променят адресната си регистрация. От ведомството на Лиляна Павлова изрично посочват, че са изготвили справката заради многобройни запитвания по темата за гражданските регистрации преди местните избори.

Изборното законодателство у нас предвижда принципа на уседналост от 6 месеца за получаване на право да се гласува в съответно населено място. Затова хората, практикуващи изборен туризъм, трябваше вече да са сменили адресната си регистрация.

Какво показват данните?

Съпоставката на данните е между периодите 1 февруари - 25 април  на 2014 година и 2015 година. През това време броят на хората променили постоянен адрес се запазва почти без промяна, но това не важи за регистрациите по настоящ адрес. При тях има  впечатляващи промени, които могат да бъдат обяснени именно с понятието "изборен туризъм". В няколко области броят на променените адреси наистина нараства внушително.

Така например регистрациите по настоящ адрес в област Видин в споменатия период на миналата година е бил 578, докато през същите по-малко от два месеца през тази година в северозападната област броят им е достигнал 2967. Същото е и в Кюстендил. Там през миналата година променилите адресната си регистрация са били 612, а сега са 1771.

Гледаме данните за Монтана. В областта от 1 февруари до 25 април 2014 г. 1067 души са се регистрирали по настоящ адрес. Сега броят им е почти тройно по-голям - 2926. В Перник двете числа са съответно 691 за м. г. и 1959 за т. г.

Впечатляват и данните за Хасково, където дрон засне луксозното имение на непоклатимия досегашен кмет Георги Иванов. Градът със записаната в книгата за рекорди "Гинес" статуя на Богородица явно е станал изключително привлекателен за чуждоземци, преселващи се там. През миналата година в Хасково промените на настоящ адрес в посочения период са били 1700, а сега са 4680.

Значително са се увеличили и регистрациите в още няколко града - Благоевград, Добрич, Сливен, Търговище и Ямбол. В същото време в области като Варна, Кърджали, Разград и София данните за промените по настоящ адрес остават почти без промяна.

Още по-любопитна е статистиката на регионалното министерство за отделни населени места.

Силен пример е една от най-малките общини в страната Трекляно, Кюстендилско. Там в началото на миналата година 9 души са си избрали настоящ адрес. Сега броят им се е увеличил до 313 души.

Вероятно заради бурното икономическо развитие на региона същото явление се наблюдава и в Ружинци, област Видин. Миналата година 16 души са си избрали там настоящ адрес, а сега са 328.

Абсолютен рекордьор обаче е община Бойница, пак от същия регион, в която на годишна база отчетеният ръст на новите регистрации е 19 ПЪТИ! Преди година там е имало 5 нови адресни регистрации, а сега са 95.

Пълната справка за промените по настоящ адрес можете да намерите ТУК.