"Никой не се интересува от това, което показахте“, каза журналистката Илиана Беновска, която допреди няколко дни бе част от журито на „България търси талант“, след като колежката ѝ Люба Кулезич по Нова тв ѝ пусна кратко видео от шоуто със спор с Дарина Павлова.

„Хората се интересуват как ще се лекуват, какви са им пенсиите, как ще изкарват повече пари. Дарина Павлова беше до мен, аз бях до нея, от двете ни страни – Ники Илиев и Иво Сиромахов. Ние бяхме една доста разнопосочна компания“, обясни Беновска.

Тя така и не отговори директно на въпроса напуснала ли е „България търси талант“, или е „била напусната“, както се изрази Кулезич. „Вярвам, че това шоу може да даде надежда на хората, че това ще бъде място, където ще видим хармония, красота, талант наистина“, обясни гостенката и добави, че не е интересно кой физически е станал или напуснал, след като вече ценностната ни система си е отишла.

„Видях, че ние нямаме единни цели, че някои представители търсят вулгарната сензация – например дърти жени, които не могат да пеят, но могат да ни залеят с поток от цинизми под формата на уж песен, това талант ли е? Или един субект, който се оказа, че се занимава с политика, явявал се е непрекъснато в близки до това шоу формати, дойде да ни покаже таланта си как ляга в ковчег. Това не се получи, понеже аз реагирах много гръмко и те го поотрязаха“, даде примери Беновска.

„Вместо да видим хармония, заливаме хората с цинизми и вулгаризми, и манипулираме техния вкус. Аз не искам да ставам съучастник в това да заблуждавам хората“, каза тя.

На първоначалния опит на Люба Кулезич да провокира Беновска да заговори за конфликта си с „Мадам Мулти“, собственичката на радио К2 реагира остро: „Не я наричай Мадам Мулти, тя има име, Дарина Павлова“. Напомнянето, че е била съпруга на покойния Илия Павлов пък доведе до следния отговор: „Дали е съпруга на убития, на живия, това са вторични неща. Кой се интересува от това?“

Разговорът между Кулезич и Беновска започна с темата за Кирил Домусчиев, който след откриването на трибуна „Моци“ на незавършения стадион „Лудогорец Арена“ нарече журналист от Би Ти Ви „олигофрен“. „Нещо тук се превърна в много важна тема на обществото какво казал Домусчиев на този Митко“, отвърна гостенката и разказа, че вчера е взела интервю със собственика на „Лудогорец“ и това било първото, което е попитала.

„Той каза, че е бил развълнуван – аз приемам това, и той е човек. Всеки човек, който срещаме, е нараним, загубил е нещо, мечтае за нещо, може да си изпусне нервите“, защити го Беновска, а след това изрази позиция, че новините трябва да са позитивни, а не негативни.

Беновска на няколко пъти заяви, че държава може да станем, само ако новините започват с „да“, а Кулезич последователно нарече размишлението ѝ присъщо на държавник. „Като част от управляващите си, честно ти казвам“, каза ѝ тя и добави: „Беше опозиционен журналист, а сега…“

След това се стигна до остра размяна на реплики:

– Какво ще се случи с нашите деца, когато нас ни няма? – запита Беновска.

– Като някаква престаряла Цола Драгойчева говориш, а си млад човек – отвърна ѝ Кулезич.

– Да взема да си отида?

– Не, няма да си отидеш, аз ти го казвам съвсем приятелски. Не ми говори за наследството, което ще оставим, а за това какво правим в този момент.

– Какъв е смисълът на българската журналистика? Да манипулираме хората постоянно с какви ли не слухове, легенди, непроверени факти, клевети? Ти не ставаш ли самата често жертва на това? Да не си паднала от Марс?

– Не съм паднала от Марс, живея тук. Съгласна, че цялата медийна среда се разпаса, рухна и поквари. Но откъде дойде това, кой започна покварата в българските медии?

– Ние я започнахме, съучаствайки мълчаливо.

– Нито съм съгласна, нито го приемам!

– Защо ти намалиха предаването?

– Защото е търговска телевизия, става дума за пари, става дума за цени и за други неща.

– Търговията с ценности, с духовност, с информация, със заблуждения – това е в основата на печеленето на пари. Търговията с ценностите ли трябва да ни приспива?

След последната ремарка на Беновска, Кулезич отсече, че е време да се пристъпи и към „основната“ част от разговора – а именно „България търси талант“, и нареди на екипа си да пусне видеото със скандала с Дарина Павлова.

площад "Славейков"