Канада е световен шампион по хокей на лед за първи път от 2007 г. след 6:1 на финала срещу Русия в Прага. "Кленовите листа" се позабавляваха на леда и дадоха урок на големия си съперник, а най-интересното е, че го победиха с някои от достойнствата, с които десетилетия наред печелеше руската школа.

В отделните третини резултатът е 1:0, 3:0, 2:1. Канадците поведоха с 6:0 и можеха да вкарат и още, но вместо това пуснаха едно попадение, за да се зарадват поне малко многобройните фенове на Сборная в зала O2 в чешката столица. На полуфинала северноамериканците подчиниха тима на домакините с 2:0. Те не допуснаха нито едно поражение и спечелиха всичките си мачове в редовното време, поради което получиха премия 1 милион швейцарски франка от един от спонсорите на шампионата.

В другия полуфинал Русия се справи със САЩ - 4:0.

Сидни Кросби заби третия гол снощи.

Капитанът на канадците Сидни Кросби, който се включи в отбора изненадващо за мнозина, влезе в престижна компания. Той стана 27-ият член на "Тройния златен клуб", в който попадат носителите на най-престижните отличия в хокея - олимпийска и световна титла (на ниво национални отбори) и "Купа Стенли" (клубни).

Световното в Чехия постави рекорд по посещаемост със 740 000 зрители, посетили залите за мачовете. Предишното най-вискоко постижение бе 640 044 - в Минск. Догодина шампионатът на планетата ще е в Москва и Санкт Петербург.