Бомба беше намерена в автобус на българска транспортна фирма в Будапеща, съобщи Би Ти Ви. Инцидентът е станал вчера следобед, съобщиха от фирмата превозвач "Омега Груп 84", а автобусът е пътувал от Прага за Варна.

Взривното устройство е било намерено в изоставен багаж. Шофьорите били провокирани от странна миризма на бензин. Те спрели, за да огледат, и тогава се оказало, че в багажното отделение има един куфар в повече. Когато го отворили, намерили разлята туба с бензин и взривно устройство. Автобусът е бил спрян, а на мястото е бил изпратен сапьорски екип, който е обезвредил бомбата. Пътниците - общо 34, сред които и румънци, са прекачени в друг автобус, които пристигна във Варна рано тази сутрин.

Словак или чех е поставил бомбата, заяви пред Би Ти Ви управителят на фирмата превозвач Драгомир Петков. Той допълни, че взривното устройство е самоделно и е било с голяма мощност.  По европейските закони няма как да бъде проверяван багажът на пътниците, казва Петков. Според него пътникът, поставил взривното устройство, е бил с билет от Прага за Братислава, но е слязъл в Бърно и не се е върнал повече.

Задействани са всички институции в Чехия, Словакия и Унгария, взети са отпечатъци от автобуса и от тубата, в която е било взривното вещество.