Изложба "Желязната завеса - България 1944-1989 г." бе открита днес в центъра на София. Мястото, където е разположена експозицията, все още е известно като "Градинката пред Кристал". В тази градинка преди 25 години се проведе един от най-знаковите протести срещу тоталитаризма в България. Днес България е външна граница на ЕС, но по онова време тя бе външна граница на социалистическия лагер.

Експозицията проследява затварянето на границите на България към страните от свободния свят, въведената организация на охраната по съветски образец, различните технически съоръжения за контрол, създаването на  агентурна мрежа сред населението, пропагандата и възпитаването на ненавист към свободния демократичен свят и към тези, които са се опитвали да избягат от социалистическия лагер. Специално внимание се обръща на сътрудничеството между ЩАЗИ и ДС за следенето на посещаващите България граждани на ГДР и др.

Един от важните акценти в изложбата е изграждането и поддържането на южния сектор на "Желязната завеса" по българските граници, съдбата на опиталите се да избягат от системата чрез нелегално й преминаване. На откриването присъства президентът Росен Плевнелиев.

"Преходът ще приключи тогава, когато сложим комунизма по обективен начин в музея и в учебниците и аз няма да спра да апелирам и да очаквам от българския политически елит това да се случи", заяви Плевнелиев.

Според него "истината все още се замазва, все още се правят опити за романтичен поглед върху този период и това се случва не само в България, а в много държави“.

Президентът изрази и притеснение от отношението в Югоизточна Европа и на Изток към историческото наследство на комунизма.

"Докато в Германия и в Централна Европа комунизмът и фашизмът са сложени в музеите и в учебниците и са обект на обективна оценка, в нашата част на Европа това още не е факт", отбеляза държавният глава.

Росен Плевнелиев очаква и подкрепа за идеята на президентската институция, по която се работи заедно със Столична община, за изграждане на музей "Българския 20-и век", в който да бъде показана истината на следващото поколение за спасението на евреите, за фашизма, за комунизма, за националните катастрофи, за прехода.

"Имаме ли смелостта да бъдем коректни към децата си и да направим „Българския 20-и век“ като национална кауза, да се обединим около истината, да затворим по честен начин една страница, за да можем по още по-устойчив и коректен начин да отворим нова", попита президентът Плевнелиев.