2900 лева. Толкова е струвало премиерското пътуване с хеликоптер до Разград за откриването на новата трибуна на "Лудогорец" - "Козмин Моци", научи Клуб Z.

В петък цяло министерско воинство, предвождано от министър-председателя Бойко Борисов и включващо финансист №1 Владислав Горанов и Лиляна Павлова (МРРБ), преряза лентата на "Моци". Собственикът на отбора Кирил Домусчиев каза думата "олигофрен", но освен нея той каза още, че Борисов е дошъл да открие трибуната с военен хеликоптер. Това навя на спомени от първия мандат на ГЕРБ, когато военните машини и тези на Авиоотряд 28 (АО28) се използваха като "таксита на властта" (по думите на бившия депутат Венцислав Лаков от "Атака", който председателстваше временната парламентарна комисия за разследване на тези полети).

Бойко Борисов е летял до Разград, но не с военен хеликоптер. От ведомството потвърдиха пред Клуб Z, че делегацията за "Моци" е летяла с хеликоптер Ми-8 на правителствения АО28, а не с военна машина - изобщо не е било отправяно искане за такава.

Защо със самолет, а не с автомобили и колко струва този воаяж? Според правилника на авиоотряда, който поръчва, той плаща.

"Сумата е 2900 лева, по време на полета не е използван кетъринг. Беше преценено, че ще излезе по-скъпо, ако се използват две коли за премиера, една за финансовия министър, както и с превоза на всички служители на Национална служба охрана (НСО). Регионалната министърка Лиляна Павлова не пътува с хеликоптера. Тя беше на обиколка в района и дойде с автомобил", обясниха източници от "Дондуков" 1.

И все пак, факт е, че коли на НСО чакат премиера на авиоплощадката, за да го отведат до мястото на събитието. И е практика тези коли да идват от София.

Въпреки, че принципал на Авиоотряд 28 отново е Министерството на транспорта, от там не пожелаха да дадат никаква информация по въпросния полет с аргумента, че било въпрос на национална сигурност и не могат да коментират къде и с какво пътува премиерът.

В социалните мрежи се появи информация, че делегацията е заминала от Разград за Варна, а там я е чакал друг правителствен самолет, за да я откара до Катар, където Борисов е в момента с половината си министри. От Министерски съвет обаче отрекоха.

След откриването на трибуната Борисов и Горанов са се прибрали в София с Ми-8, както са дошли, а Павлова - с автомобил. Делегацията за Катар е отлетяла на следващия ден от столицата.