Лихвите по кредитите ще се понижат с около 20% през следващите години, показва анализ на "УниКредит Булбанк"за тенденциите в банковия сектор.

Очаква се средните лихви по корпоративните кредите да намалеят до около 4,50% в края на 2017 г. за цялата система при 5,87%, отчетени през март тази година (б.р., спад от 24%). Потенциалът за намаляване на лихвите по кредитите на домакинствата е може би дори по-голям - достигане на средна цена на целия портфейл от кредити на сектора от около 7,75% в края на 2017 г. при 9,30%, отчетени през март 2015 г. (б.р., 17% спад), смята главният анализатор на "УниКредит Булбанк" Кристофор Павлов.

По-бързото от очакваното възстановяване на износа, на което сме свидетели в началото на годината вероятно ще даде допълнителни аргументи на икономистите на "УниКредит Булбанк" да ревизират мартенската си прогноза за ръст от 1,9% на БВП през 2015 г. допълнително нагоре с публикуването на следващия макроикономически обзор за Централна и Източна европа, което е предвидено за средата на юни. 

Възстановяването на българската икономиката ще става все по-видимо през тази и следващата година, пише Кристофор Павлов.