Лидерите на ГЕРБ и на ДПС Бойко Борисов и Лютви Местан планират да се срещнат на кафе днес в Кърджали. Но дали ще се видят остава под въпрос, след като Борисов реши, че по същото време предпочита да гледа мач...

"Ако лидерът на ДПС ме покани на кафе, ще отида при него, не за да правя коалиции, а заради хората", каза по-рано днес Борисов. И допълни: "Редно е днес да изпием по едно кафе с Местан в центъра на Кърджали".

Местан и Борисов си размениха няколко закачки в стил "Настрадин Ходжа и Хитър Петър" относно мястото на срещата, и това кой ще плати сметката. Борисов каза, че най-вероятно ще се срещнат в кафене "Френд" и даже той ще плати кафетата. По думите на Местан - мястото е ресторант "Ориент". 

Срещата на двамата лидери беше насрочена за 16,30 ч, но Борисов може би на шега каза, че трябва да е по-късно, за да може да изгледа мача "Арсенал-Челси".

"Явно Борисов е бил неискрен в желанието си за кафе, коментира лидерът на ДПС. Нещо го е притеснило. Може би не е очаквал, че ще приема да бъда домакин. Сега променя часа, предложен от него самия. Той знае, че в 17,30 ч започва срещата ми с актива на ДПС. И никоя футболна среща не стои по-високо от уважението ми към членовете и симпатизантите на ДПС, за да ги накарам да чакат края на един или друг мач. Като домакин, вече уведомих г-жа Цачева, че ги чакам в 16,35 ч в една неутрална територия, каквато е „Марая" до хотел „Арпезос”. Разбирам, че среща няма да има", каза накрая Местан. 

По време на семинар пред младежите на ГЕРБ, Бойко Борисов пък обясни, че политическият майсторлък се крие в това да се направи мост и с мюсюлманите, и с българите изселници. Според него ДПС са мост към мюсюлманите и той е готов да се види с лидера им.

На семинара Борисов не пропусна да отправи и критика срещу водача на БСП Сергей Станишев.

"Как Станишев се осмелява да лъже, че съм дал милиарди за енергетиката. До тук те са взели 4 милиарда. Ето ти 1,5 млрд. за "Белене", за първа копка, и 1 млрд. за "Цанков камък" – ето ти, 2,5 млрд. за НЕК. А аз като има готови ВЕИ паркове защо да не ги присъединя. Вижте какви са лъжци, а искат дебати. Аз ще ти пратя Дончев, защото той ти е на ниво – водач на листа", закани се той на Станишев.

Първите четирима в листата на ГЕРБ за европейските избори са Томислав Дончев, Андрей Ковачев, Мария Неделчева и Владимир Уручев, стана ясно още в Кърджали.

Борисов коментира и темата със скандала около Карадере. Според него планът за застрояване на местността е "пладнешки грабеж от хора, които нямат срам и морал" и се обеща, че ГЕРБ ще продължи да пази природата.

"Случаят в Карадере е пладнешки грабеж. И пощальонът Стойнев вчера има наглостта да казва, че Добрев подписал за Карадере. Ама как не ги е срам? Делян Добрев е подписвал писма, с които казва, че няма проблем в България да идват инвеститори, и че държавата е готова да им съдейства, без обаче да е говорено за никакъв конкретен обект, най-малкото пък за Карадере", подчерта Борисов.

Според него схемата на сегашното правителство е да приписва собствените си грешки на ГЕРБ.

"Винаги да се оправдават с някой и да бягат от отговорност. Именно правителството на ГЕРБ, в лицето на екоминистърката Нона Караджова, е направило всичко възможно, за да спре започнатите далавери от предходното правителство и с Карадере, и с Камчийски пясъци, и с много други. Ние запазихме тези територии, а тези сега искат да си довършат това, което бяха започнали", добави Борисов. 

Борисов отбеляза и това, че популизмът вече е модерен в България, и трябва да му се противодейства, в противен случай хората ще бъдат подлъгани. Според него ако няма държавни субсидии, партиите ще бъдат зависими от корпоративни и бизнес интереси. Лидерът на ГЕРБ добави, че хората, които предлагат премахване на субсидиите за партиите, си имат банки, и целта им е да направят политическите формации зависими от банките.