Председателят на Комисията по финансов надзор посъветва медиите как да си вършат работата, след като се оказа, че е сред най-честите гости на Цветан Василев според разпространения в края на миналата седмица списък с неговите посетители.

"Има нещо, което е слабост за журналистиката - когато ни заливат с компромати, тефтери и флашки, много е важно журналистите преди да публикуват, да проверят от няколко различни източници. Преди да затлачваме обществеността с такива неща, да не хабим обществената енергия. Нека да не позволяват да бъдат манипулирани от колеги от други медии", коментира пред БНТ Мавродиев.

В списъка със срещи на Цветан Василев името на Мавродиев присъства над 30 пъти, но според него "99% от тези срещи са манипулирани от гледна точка на начина, по който са правени записите в тази тетрадка или тефтер".

"Както съм се виждал с г-н Василев там, и той е идвал в Комисията по финансов надзор. Това са срещи официални, няма нищо конспиративно. Това е вършене на нашата работа", казва Мавродиев.

"Аз съм се виждал с банкери в офисите на почти всички големи банки в България. С много от тях и по-често, отколкото с КТБ. Може да попитате всички банкери. Непрекъснато ние комуникираме, за да обсъждаме темите за финансовата и банковата стабилност", обяснява шефът на финансовия надзор.

"С кого да се виждам? Не отговарям за обущарската камара, а за финансовата сфера", възмущава се Мавродиев.

Мавродиев застана зад идеята за пълно разкриване на банковата тайна за вложителите и кредитополучателите в КТБ.

"Не само поддържам, а бих адмирирал такова действие, след като има такъв голям обществен скандал, да се сложи цялата истина на масата. Нека това стане публично и ясно, за да няма възможност да има компромати, интриги и задкулисни игри".

Ние сме глобявяли свързани с КТБ компании, които са били под нашия надзор, с актове за стотици хиляди лева. Това показва равният ни аршин с всички закононарушители, казва Мавродиев.

"Докато има критики към банковия надзор, за нас има само солидни похвали от страна на Европейската комисия. Единствените критики са към дупки в законодателството, които ние сме препоръчали още от години. Ние сме единствената надзорна институция, която има силна положителна оценка от Европейската комисия", категоричен е той.