Опасен прецедент създадоха днес депутатите от правната комисия в парламента като приеха текст за изменения на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Въпросното изменение създава предпоставки подставено от властите лице да провокира към извършване на престъпление - казус, който се появи около делото за абсолютния "престъпник" Николай Цонев и следователя Петьо Петров, по-известен с прякора си Пепи Еврото.

На инфарктно петчасово заседание, на което се гледаха на второ четене редица изменения в НПК, бе решено: специални разузнавателни средства могат да се прилагат и спрямо свидетел по наказателно производство, който е дал съгласието си за това - за установяване на престъпна дейност на други лица. Т. е. СРС може да се прикачи към свидетел с цел да се докаже нечия друга престъпна дейност.

"Дава се възможност за осъществяване на провокация към извършване на престъпление", опонира на вносителите от ГЕРБ Атанас Атанасов от Реформаторския блок. От БСП в лицето на Мая Манолова подкрепиха генерала. Но изменението мина - с два гласа в полза на ГЕРБ. То се отнася до текстове като тероризъм, подкуп и др.

Делото срещу Цонев, съдия Петър Сантиров и финансистът Тенчо Попов за подкуп приключи с пълното им оневиняване. Но ВКС посочи, че свидетелят - следователят Петьо Петров е склонявал бившия военен министър да предложи подкуп и самият Петров трябва да бъде следствен за извършване на престъпление. Според магистратите "преднамереното създаване на обстановка или условия, за да се предизвика предлагане, даване или получаване на подкуп с цел изобличаване на съответното лице е формулирано като престъпление в текста на чл. 307 от НК". "Органите на властта следва не да улесняват, а да предотвратяват даването на подкуп", посочиха още магистратите.

Към днешна дата Пепи Еврото е на път да си тръгне от системата с определен брой заплати и без дисциплинарка или обвинение. А с решението на правната комисия се поражда притеснение, че СРС, закачено към свидетел, може да доведе до същия безнаказан ефект - над свидетеля да бъде упражнен натиск да склонява лицето, обект на интерес, към престъпление.

Лична карта или служебна бележка

На днешното си заседание депутатите приеха и мерки срещу бягството на осъдени преди да бъдат въдворени, каквито бяха случаите с т.нар. братя Галеви, с убиеца от дискотека "Соло", с убийците на студента Стоян Балтов и др. Когато лицето има наложена забрана да напуска пределите на страната и е получило осъдителна присъда, то документите му за самоличност ще се отнемат и ще се заместват с други, решиха народните избраници.

Не е много ясно обаче, дори за МВР, което трябва да издава въпросните документи, какви ще са те - във вид на друга лична карта, само служебна бележка и пр. Не е ясно и как финансово ще се обезпечи новото издаване на лични документи. Договорът с фирмата, която ги издава, приключва догодина и ако въпросната мярка трябва да влезе веднага в сила, то ще трябва да се преподписват анекси и да се намерят пари.

Според източници от МВР въпросният заместващ документ може и да е само служебна бележка с воден знак, което не би било голям ресурс. Според тях лицето нямало мотив да фалшифицира бележката. Имало и вариант, ако все пак се издават документи с всичките им атрибути, то те да се заплащат от осъденото лице, а не да се издават служебно, тъй като законът е категоричен, че всички граждани трябва да имат документ за самоличност (а в случая редовните ще бъдат отнети).

Задържане, изземане или и двете

Бе приет и друг текст, спорен в първоначалния му вариант - отностно задържането и изземането на кореспонденция. Във вариант едно се предлагаше без съдебно разрешение да се задържа и иззема кореспонденция "в неотложни случаи, когато това е единствената възможност за събиране и запазване на доказателства при разследване" при престъпления, свързани с тероризма, с разпространението на наркотици и др. Въпросната кореспонденция касае и електронната поща.

В крайна сметка бе прието без разрешение от съда пратките, в т.ч. имейлите, да бъдат задържани преди да са стигнали до получателя си, а след това, след не повече от 24 часа, вече със разрешение на съдия - и изземани. Народните избраници изпаднаха и в тълкуване как точно едно писмо по електонната поща може да бъде задържано, но въпреки техническите неясноти за тях, приеха текста.

За главния прокурор и подслушването

Сред хаос, неразбиране какво точно се гласува и обвинения от страна на Манолова, че се приемат текстове на "някаква митична експертна група", в която не се знае кой влиза, бе решено и че не само главният прокурор ще иска СРС спрямо магистрати и не само председателят на ВКС ще ги разрешава. Това бе едно от предложенията на ВКП, което доведе до множество критики. Мотивите на главния прокурор да го поиска бяха свързани с ограничаването на теча на информация. Но пък изникнаха някои въпроси - а) а кой тогава ще иска разрешаване за прилагане на СРС спрямо самия главен прокурор (ако има такава хипотеза) и б) редно ли е цялата информация по подслушването да пристига само във ВКП, тъй като по закон заявителят разполага с нея на всеки етап. Отделно, ВКС е тълкувателен съд по същество и не се занимава с "оперативна дейност".

Зам.-председателят на ВКС Павлина Панова не възрази срещу това предложение, което се поддържаше освен от ГЕРБ, и от ДПС. Това предизвика реакция от страна на шефа на бюрото за СРС-тата Бойко Рашков.

"Искаме от ВКС да започне да се занимава с доказателствени материали. Учудва ме, че Панова го подмина", посочи Рашков и допълни, че течът на информация не може да се спре с подобно законово изменение. 

В крайна сметка бе прието предложение на "митичната експертна група" и исканията, и разрешаванията за подслушване на магистрати от различни магистратури бе разпределено между САС, СГС и ВКС и съответните прокуратури. Не бе прието предложението на Реформаторския блок и шефът на ДАНС, и министърът на вътрешните работи също да могат да искат СРС.

Поради хаоса с предлаганите текстове, заяжданията между депутати, вмъкванията на нови предложения в последния момент и прочее, правната комисия се отказа сама да приеме в днешния ден всички изменения в НПК и надвечер се разпусна.