СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Санкциите са като атомни оръжия – по-добре е да сплашваш с тях, отколкото да ги използваш.

Това заявява полският външен министър Радослав Шикорски за германския в. “Билд” по повод кризата в Украйна и неотстъпчивата политика на Владимир Путин.

“Ние не желаем конфронтация с Русия, но и не можем да приемем насилстевно да се прекрояват граници и да се нарушава суверенитетът на една страна. Знаем от историята, не на последно място от германската, какви са последствията”, казва Шикорски. Според него досегашната реакция на ЕС е разумна, но ако ескалацията на напрежението расте, ще бъдат предприети по-крути мерки.

Трябвало да се прецени и какви загуби би претърпяла Европа при налагането на икономически санкции. Но ако не се направело нищо, в дългосрочен план можело да ни излезе по-скъпо.

На въпрос каква роля играе НАТО при премерването на силите с Москва Шикорски отговаря: “НАТО трябва да е в готовност за всеки сценарий. Днес сме свидетели, че онова, което и в най-мрачните си сънища не сме си представяли, може да стане реалност. Това трябва да ни стимулира да преразгледаме стратегията си.”

Дипломат номер 1 на Полша обяснява положението в Украйна не на последно място и с липсата на реформи през последните 20 години. Европа можела да помогне за осъществяването им, но ключът към действителни промени държал Киев. Там имало надеждни политици като временния премиер Арсений Яценюк, които били в състояние да тласнат напред модернизацията на страната. Те обаче трябвало да са достатъчно решителни на подобна стъпка, както това е направил полският елит през 90-те години на миналия век.

Наред с това Шикорски зове за по-настъпателна политика на Запада. В някои отношения САЩ действали по украинската криза по-решително от европейците.