Слуховете за смъртта на Българската фондова борса засега се окачват преувеличени. Въпреки, че оборотът ѝ през последните месеци рядко надвишава стойността на един хубав нов автомобил, а индексите ѝ са сред най-зле представилите се в света, пазарът може да се използва за привличане на средства като алтернатива на банковите крудити.

Пример за това е успешно приключилото увеличение на капитала на инвеститора в земеделска земя "Елана Агрофонд", който за по-малко от 2 месеца привлече 14 млн. лв. чрез продажбата на  13 786 967 нови акции с емисионна стойност от 1,02 лева.

Набраните средства ще се използват за финансиране на договори за финансов лизинг със земеделски производители, които искат да купят земята, която обработват, вместо да плащат рента за нея.

57% от новите акции са записани от институционални инвеститори – пенсионни и взаимни фондове, както и застрахователно дружество, а 43% от емисията привлече индивидуални вложения.

"Елана Агрокредит" е сред малкото "бели лястовички" на Българската фондова борса през последните години. Компанията се листна на борсата през 2013 г., като тогава получи награда за принос към капиталовия пазар.

От началото на предлагането на финансов лизинг през май 2013 г. до края на април 2015 г.  компанията е инвестирала в договори със земеделски производители общо 17 054 800 лв. за покупка на земеделски площи от 23 779 декара.