Първите малки царски орлета за 2015 г. се излюпиха в Сакар и Западна Странджа, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Към момента 7 двойки царски орли вече отглеждат своето поколение. Мътещите двойки са общо 24, показва мониторингът, който експертите на организацията осъществяват всяка пролет.

Друга добра новина е, че едно от изкуствените гнезда, които БДЗП изгради през пролетта на 2010 г., наскоро бе заето от новосформирана двойка царски орли. Птиците са в 5-то оперение и са заели гнездото, което се намира в долината на река Тунджа. Така през 2015 г. общо 3 изкуствени гнезда, поставени от екипи на дружеството, са заети от двойки царски орли. С новонамерената двойка, заетите територии от двойки царски орли през тази пролет стават 28.

Дейностите по мониторинг и опазване на световно застрашения царския орел се реализират от БДЗП сподкрепата на Фондация Whitley. През 2014 г. Стойчо Стойчев от БДЗП спечели Наградата Whitley, наричана още „Зелен Оскар“, която се присъжда за особено голям принос в опазването на природата. Фондацията му присъди и парична награда, в рамките на която се реализират различни дейности за опазването на царския орел в Югоизточна България.