Бойциге на "Ислямска държава" (ИД) установиха днес пълен контрол над древния град Палмира в сирийската пустиня, предаде АФП.

Силите на режима на Башар Асад са се оттеглили от всички позиции в периферията на града, известен като Невястата на пустинята.

"Ислямистите контролират военната база в Палмира, затвора и щаба на разузнаването", заяви шефът на Сирийския център за наблюдение на човешките права Рами Абдулрахман.

В започналите вчера сблъсъци са убити най-малко 100 правителствени бойци.

Засега обаче няма сведения за разрушаване на културно-историческите ценности в града, допълва Ройтерс. По-рано ТАСС съобщи, че са изнесени някои от най-ценните древни статуи и барелефи.

Директорът на сирийския Департамент по античните находки и музеите Маамун Абдел Керим се обърна от Дамаск към командването на сирийските въоръжени сили и към международната общност с призив за спасяване на древния град.

"Край стените на древната Палмира се води битка между цивилизацията и варварството", заяви той.

Панорамна снимка на древна Палмира

Джихадистите проникнаха в Палмира от североизток. За да подсилят щурма си, те прехвърлиха подкрепления от иракската провинция Анбар, чиято столица Рамади също бе превзета от тях тази седмица. 

Генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова изрази опасения, че развалините на Палмира от III век могат да станат поредната жертва на вандалите фанатици.

Древният град, чието съвременно арабско название е Тадмор, е разположен на около 240 километра североизточно от Дамаск, недалеч от границата с Ирак. В този оазис в сирийската пустиня се намират развалините на голям град, който е бил един от главните културни центрове на античния свят. Архитектурата му съчетава гръко-римските стилове с местните традиции и персийското влияние.

Останките от храма на Бел са главната забележителност на Палмира. Снимка Уикипедия