Пореден имейл от името на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев е бил изпратен до някои медии тази нощ.

Клуб Z не е сред тях, но колегите от "Офнюз" отбелязват, че стилът на писмото, получено в 2 ч през нощта, видимо се разминава с този на банкера. То било пълно с емоционални изблици, които са нетипични за Василев, а авторът бърка латински със старогръцки език. Към напечатаният текст имало и приложена разписка от Орлин Русев за изтеглени от банката милиони по заповед на Цветан Василев, част от които са платени лично на него, а останалите са отишли за изпълнението на неясни разпореждания на банкера.

"Обръчите около ДПС и около едно друго лице, от разкриването на чието име ще се въздържа още малко, използваха своите марионетки в правораздавателните органи – следствие, прокуратура и съд, и изобщо – впрегнаха цялата държавна машина в името на една единствена цел: “Щом не даваш, няма да имаш", цитиран е в писмото самозваният Цветан Василев.

В него се говори още как приближени на банкера са били притискани да го предадат и се отправя обвинение и към един от изпълнителните директори на банката по времето на Василев Орлин Русев:

"Наскоро ми бе предадена нова тъжна вест, потвърждаваща, че тези действия на посочените по-горе дами и господа продължават. Тази ударна бригада магистрати е надминала и библейските фарисеи и се е сдобила с втори Юда. Става дума за човек, който съм създал и развивал дълги години, а именно един от изпълнителните директори на КТБ АД – Орлин Русев. Достоверната информация, която достигна до мен е, че Орлин Русев се е съгласил и започнал да “съдейства” на ограбващата активите на банката хунта. В замяна на това му е обещано да се измъкне без последствия".

Преди седмица до медиите от името на Цветан Василев бяха изпратени ксерокопия на тетрадката с посетителите на банкера по времето, в което бе в близки отношения с властта. По-късно той отрече да е изпращал информацията до медиите и подчерта, че публикува позициите си само на личния си сайт vassilev.bg.

Клуб Z потърси за коментар адвоката на Василев Константин Симеонов.

"Още сутринта, когато прочетох за писмото, веднага разбрах, че то не е от г-н Василев. След това разговарях с него, както и с г-н Орлин Русев, за когото се говори в имейла и двамата категорично отрекоха. И писмото, и приложената разписка са менте. Това е пасквил", каза адвокатът.

На въпрос дали има подозрения кой стои зад "пасквила", Константин Симеонов заяви:

"Най-вероятният автор на пасквила, не мога да съм категоричен, е Бисер Лазов. Същото смята и г-н Василев".

Бисер Лазов бе бившата дясна ръка на Цветан Василев в КТБ, а в момента е основен свидетел на обвинението срещу него. Според адвоката подозрението за това идвало от факта, че в писмото е използвано обръщението "Орльо" към Орлин Русев. А така го наричал единствено Бисер Лазов.

"Освен това прави впечатление, че датата на приложената към фалшивото писмо разписка е близка до миналогодишните евроизбори, а по делото има събрана информация, че по това време Лазов е изнесъл голяма сума пари от касата на КТБ, които са били предоставени на фирма, която се е занимавала с финансовите дела на г-н Бареков", добави Симеонов.