"Изключително съм притеснена от случващото се в Палмира. Вече на два пъти призовах за изтегляне на военните сили, за спиране на бойните действия."

Това заяви днес генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Тя говори часове, след като бойците от "Ислямска държава" завзеха изцяло древния град на територията на Сирия. Той е включен в списъка на световното културно наследство.

"Всяко разрушение в Палмира ще бъде не само военно престъпление, но ще означава и огромна загуба за човечеството. За съжаление, през последните две години видяхме да бъдат нанасяни някои щети. Палмира бе превърната във военен лагер. Трябва да направим всичко възможно да предотвратим разрушенията", каза още Бокова.

Засега все още няма данни джихадистите да са рушали древни паметници в града, наричан Невястата на пустинята. Бокова смята, че не трябва да се допускат действия на джихадистите като тези в иракските градове Нимрод и Мосул. Там бяха разрушени безценни паметници на културата.

Бокова смята, че призив за предотвратяване на разрушенията трябва да отправят всички - Съветът за сигурност на ООН, политическите, а също така и религиозните лидери.

"Това е важно, защото говорим за мястото, където се е родила човешката цивилизация, за нещо, което принадлежи на цялото човечество", изтъква Ирина Бокова.

На въпрос какво ще изгуби светът тя отговаря, че в Палмира има невероятна смесица от римска, персийска и източна култура

"Днес Палмира ни казва, че всички култури си влияят  и се обогатяват взаимно. Точно това е днес посланието на ЙНЕСКО. Няма само една култура, която трябва да се налага върху останалите", завършва генералният секретар на Организацията за наука, култура и образование към ООН.