LG Display, дъщерната компания на корейския технологичен гигант, която се занимава с изработването на дисплеи, демонстрира уникално тънък OLED екран, който може да се залепя за стената подобно на тапет.

Засега не става въпрос за продукт, а най-ранен прототип с цел доказване на концепцията. 55-инчовият екран тежи 1,9 кг и се закача за стената за вградените в нея магнити. Тъй като е гъвкав, също толкова лесно може да се отлепи.

Представянето е част от по-общо изявления на LG по отношение на бъдещите им продукти. Компанията обяви, че дисплейните й технологии ще се концентрират върху OLED панелите - органични светоизлъчващи диоди, които навлязоха още през 2006 г, но сега започват да изместват със стандартните LED и LCD.

Технологията зад OLED панелите добавя органичен слой, който позволява екранът да бъде изключително тънък и освен това да може да се огъва. Освен това, органичното съединение излъчва собствена светлина, което премахва нуждата от задно осветяване. 

OLED вече се използват масово в мобилните телефони и някои таблети, но цената им става доста висока при по-големите дисплеи. Едни от флагманите на LG, 65-инчове 4K OLED, струва 9000 долара. Причината за това е, че много дисплеи излизат дефектни от поточната линия пореди сложността на производството.

LG обаче се похвалиха, че вече изкарват 80% качествени дисплеи - значително повече от преди години, но все още по-ниско от далеч по-малко капризните LCD-екрани. Корейците очакват да продадат 600,000 OLED телевизора тази година и 1,5 млн. през 2016 г.