Финалът на конкурса за песни „Евровизия“ е тази събота във Виена. Руската участничка Полина Гагарина се класира, но... организаторите имат едно притеснение.

Миналата година „Сестри Толмачеви“ бяха бурно освирквани на финала в Копенхаген, защото имаха късмета да излязат на сцената в разгара на украинската криза, точно по време на анексирането на Крим.

"Миналата година се получи много конфузно, защото не това е идеята на конкурса, каза Ярмо Слим от „Евровизия“ пред англоезичното руско издание The Moscow Times. - Нашата цел е да изграждаме мостове – така казва и мотото ни“.

Реакцията на публиката срещу руските изпълнители миналата година беше свързана и с агресивната анти-гей кампания на правителството в Москва, а не срещу самите певици. Песента им Shine се класира на седмо място.

Във вторник Гагарина пя на полуфинала и се класира за галаконцерта в събота. По време на изпълнението й нямаше освирквания.

Ярмо Слим обаче обясни, че са монтирали „филтри за звука“. Единият вариант бил да подменят в такива случаи звука с предварително записана аплодираща публика. Другите варианти остават тайна. Така, ако публиката реши да изрази отношението си към политиката на Русия, това няма да бъде чуто от телевизионните зрители.

"Това е първият случай, в който взимаме подобни мерки, но искаме да сме готови за всички сценарии. Надяваме се нищо такова да не се случи.“

The Moscow Times обаче твърди, че сред публиката ще има огромен „гей компонент“, който не би приел с удоволствие руските представители.

Година след освиркването на „Сестри Толмачеви“ Русия изглежда още по-малко популярна на международната сцена. Европейският съюз наложи санкции на Москва заради дейстията в Украйна, а активисти за правата на гей хората продължават да критикуват Федерацията за приетия през 2013 година закон, който криминализира „промотирането на хомосексуални връзки пред малолетни“.

През март в Лондон се състоя концерт с бивши победители от „Евровизия“ по случай 60-годишнината на конкурса и тогава победителят от 2008 година Дима Билан беше освиркан заради отношението на Русия към гейовете. Нищо, че самият Билан е подписал петиция срещу този закон.

Руската певица Гагарина се надява публиката във Виена да я оцени. Но дори и някой да реши да я освирка, тя няма да чуе нищо, защото ще бъде със слушалки на сцената.

"Обикновено имам само една слушалка, за да чувам публиката и да почувствам енергията от залата“.

Самата Гагарина обаче вече бе освиркана и то в родината си. Причината, че публикува видео от срещата си с миналогодишния/ата победител/ка от конкурса Кончита Вурст. Най-острата реакция дойде от депутата, който внесе анти-гей закона – Витали Мильонов написа: „Да не си посмяла да оскверниш Русия като прегръщаш този европерверзник“.

„Защо е този гняв? Това е просто сценичен образ и върши работа. Тя пее отлично и е много културна. Внимавай какво пишеш!!!“, отговори Гагарина.

Със сигурност никой във Виена няма да я освирква за този отговор. 

Вижте песента, с която Гагарина участва в "Евровизия":