"Разбрахме се с колегите от онкодиспансера и многопрофилната болница в Русе, че ще пишем заедно, по конкретен начин, текстовете в проектозакона, свързани с начина, по който ще се осъществява комплексното лечение на пациентите."

Това заяви в Русе здравният министър д-р Петър Москов, цитиран от БГНЕС.

След като се срещна и разговаря с лекарите и ръководствата на двете лечебни заведения, онколозите решиха да отменят протеста и шествието си, предвидени за днес.

Здравният министър отново изтъкна, че няма да отстъпи от комплексното лечение на пациента. Той обяви, че от следващата година НЗОК ще финансира пакет, насочен към лечение и дейност, а няма да финансира структури. Това ще наложи или обединение на лечебни заведения, или сключване на договори помежду им и общо кандидатстване за финансиране.

Москов заяви, че гарантира запазването на всички работни места на медицинския персонал. Той изтъкна, че целта на промените не е съкращение или пестене на пари, а гарантиране на комплексното лечение.

"Аз търся и продължавам да търся точно такъв остър диалог - публичен, на повърхността, защото говорим за смислова трансформация, не трансформация и обединение на структури. Говорим за промяна на смисъла за какво отиват публичните пари – дали за структурата или за финансиране на лечението и на резултата", каза Москов.

На публичната среща с представители на здравните среди се стигна до размяна на реплики, в които всяка страна искаше да изясни позициите си. Онколозите поискаха отново да бъде потвърдено, че в проектозакона ще отпаднат членовете за заличаване , вливане, сливане , ликвидация, отнемане на лицензи на онкоцентрове. Те защитаваха правото си на самостоятелно съществуване и подписване на договор за сътрудничество с МБАЛ, какъвто има и в момента.

Очаква се следващата седмица да се проведе експертно съвещание с експерти от всички онкологични центрове по какъв начин може да се установи взаимодействие между болниците и онкоцентровете и начина за комплексното лечение. Лекари и общественици коментираха пред министъра, че е трябвало първо да има консултации и обсъждане със специалистите, а след това да се подлагат текстовете на публично обсъждане.