Вчера Северна Ирландия гласува в референдум - но за разлика от своята съседка Шотландия, той не беше за отделяне от Обединеното кралство. Но е не по-малко исторически. 

Над 3,2 млн. души бяха попитани дали искат конституцията на страната им да бъде променена, за да позволи на хомосексуалните двойки да се женят.

Гласовете още се броят, но резултатите в много региони сочат, че Ирландия ще бъде първата държава, която твърдо ще заяви чрез народно допитване "да" на гей-браковете.

Министърът на равенството Ейдън Риърдън заяви в Туитър:

"Обявявам го. Ключовите кутии бяха отворени. "Да" е. Огромно "да" в Дъблин. Толкова съм горд да бъда ирландец днес!"

Министърът на здравеопазването Лео Варадка, който тази година стана първият министър на Ирландия, признал публично за хомосексуалността си, описа кампанията "почти като социална революция".

Въпросът, поставен пред ирландци, е следният:

"Съгласни ли сте с твърдението: "Бракът може да бъде сключен в съгласие със закона от двама души, без значение пола им."

По всичко личи, че този референдум може да надмине по активност последните парламентарни избори. В Дъблин, Лимерик и Уотърфорд вече са гласували над 60% от имащите това право, а гласоподавателите в Корк, Карлоу, Килкени, Донегал, Типерари, Кери и Гоулуей са над 50%.

Вотът е факт 22 години след като Ирландия декриминализира хомосексуалността. През 2010 г. островната държава позволи на гей-двойките да живеят в граждански съюз. През 2014 г Англия и Шотландия узакониха гей-браковете, по всичко личи, че Ирландия ще ги последва.

Очаквайте подробности!