Сградата на Президенството днес ще е отворена за граждани, които могат да видят изложен най-старият препис на "История славянобългарска" - дело на Софроний Врачански от 1765 г. Това става по повод 24 май, Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.

Лично президентът Росен Плевнелиев, който днес ще води и парада по случай празник, посрещна първите посетители на институцията, съобщи "Фокус".

В Гербовата зала на Президенството са изложени и други редки български издания. Сред тях са книгата „Часословец“, отпечатана от първия български печатар Яков Крайков във Венеция през 1566 г., „Стематография“ на Христофор Жефарович, издадена във Виена през 1741 г., както и Периодическото повсемесечно списание „Любословие“, издавано в Смирна през 1844-1846 г. Това е първото българско периодично издание. 

Освен книгите, ще бъдат изложени и актовете, с които са открити първите следосвобожденски образователни институции в страната, както и първия Проектозакон за отваряне на Висше училище в София от 1888 г.

Експозицията ще включва още оригинални документи, учебни помагала и пособия, използвани в българските училища по време на Възраждането и в първите десетилетия след създаването на Третата българска държава. Тя ще е отворена до 16 ч.