Специален пратеник на Клуб Z в Рим

Главата на македонската православна църква архиепископ Стефан и македонски духовници присъстваха заедно с премиера Бойко Борисов и водената от него делегация в Италия на празничния молебен по случай 24 май в катедралата “Свети Павел” в Рим.

“Видяхте македонския архиепископ Стефан, че е тук, това е бяла лястовица в отношенията с Македония. Защото ние като съседи искаме те действително да подпишат декларацията за добросъседство и да помагаме максимум за бързото им присъединяване към ЕС”, коментира след службата Борисов.

Той поясни, че при посещението си във Ватикана, където македонската делегация, водена от премиера им Никола Груевски, пристигна след българската, не се е видял с колегата си.

“Не съм се видял с Груевски, по простата причина, че всяко виждане с него, или със Зоран (Заев – лидер на македонската опозиция, б.а.), макар че с него се чух по телефона, може да се изтълкува като вмешателство за полза във вътрешнополитическата им битка, не искам да се замесвам в този конфликт. Надявам се македонският народ да е мъдър, политиците му да са мъдри, да се проведат избори, както в България и те да се умирят. В най-добрия смисъл на тази дума – да се умирят”, обясни Борисов.

За молебена в катедралата “Свети Павел” премиерът донесе дарове на отец Емил, който служи в нея, и на дякона му, както и напрестолно евангелие. А в отговор получи икона на Света Богородица.

Църквата е една от първите 7 построени в Рим през 324 година от император Константин. През V век е била дори по-голяма и значима от “Свети Петър” във Ватикана. През 1840 г. именно в нея папа Пий обявява един от най-новите догмати в историята на Римокатолическата църква, този за непорочното зачатие на Дева Мария. Храмът е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

В момента катедралата е предоставена на България, за да може в събота и неделя там да се правят венчавки, кръщенета и опела за нуждите на българската диаспора и от български свещеници.

Борисов честити на всички българи най-светлия празник и призова да се гордеем, че имаме светите братя Кирил и Методий.

За страната ни той се помолил заедно със Западноевропейския владика Антоний “да няма повече бедствия и аварии в България, защото толкова и животи, и средства се погубват”.

“Така, че тук да си пожелаем да го няма това в следващите години”, каза министър-председателят.

После разказа, че парите за култура тази година са максимално увеличени, като 65 млн. лева ще дойдат само от европейските фондове.

“С дарения, партийни, на хора, на фирми се опитваме да помагаме, и мисля, че ако с този темп се ремонтират и строят нови църкви и манастири, много скоро няма да има какво да ремонтираме. Не искам да пропусна и това, че сега се подготвяме да ремотираме и “Ал. Невски”. Там ремонтът е 20 милиона, тъй като основата е много тежко компрометирана. Това са огромни пари, които ще бъдат само от бюджета”, коментира Борисов.

Премиерът отказа да коментира защо се руши оградата по границата, но пък отново говори за ремонтите по магистралите и инфраструктурата:

“Всеки път тръпна да видя колко са дълги опашките, асфалтът не се ядял, но в същото време дойде ли петък и неделя какво чудо става. Вече са преведени първите пари за Плиска, няма площадка, на която да не се строи в момента. Този месец ни е готов и музеят (Квадрат 500 – б.а.) има два пъти повече картини, отколкото си мислехме, че можем да попълним. Излизат такива шедьоври на изкуството, които хората могат да видят. Строейки инфраструктура излиза и много археология, което е допълнителни средства и за културата. Който види Перперикон и Плиска няма да ги забрави”, добави премиерът.

Той заяви още, че подкрепя идеята на Синода част от мощите на Свети Кирил да бъдат върнати в България. В момента те са в базиликата "Сан Клементе" в Рим.

“По принцип подкрепям всичко на Светия Синод, защото съм дълбоко вярващ. Дори и тези 20 милиона за “Ал. Невски” в друг случай щяха да ми се видят много, но само съм казал да ги намерят. Намерили сме 10, догодина и другите, така, че ще ги има. Каквото зависи от нас всичко ще направим”, добави той.

А помолен да коментира помощта, която България оказва на българските училище в чужбина каза:

“За това е толкова важно да има ръст в икономиката и стабилност, да построим инфраструктурата, за да осигурим средствата, да отидат повече за образование и култура. Защото до 2020 г. периодът е такъв, че 10 лева да дадеш 90 ще получиш от Европа, след 2020 г. магистралите не са приоритет на ЕС вече. Жп линиите са изключтелно важни, защото има задръствания, но има и жп влакове, като ги направим да карат със 150-160 км в час, до Бургас ще се стига за 3 часа, ще си седнеш, ще си пуснеш интернета, няма да ти се види изобщо далече”.

Между другото накрая Борисов вмъкна за снощния арест на граничари за контрабанда и трафик, като обясни, че “службите и прокуратурата си вършат работата”.