Големият български актьор и педагог Стефан Данаилов е тазгодишният лауреат на Голямата награда за цялостен принос към театралното изкуство „Аскеер“. Наградата му бе връчена на церемонията в театъра на Българската армия от актьора Васил Михайлов.

Ламбо благодари на публиката и студентите си и се върна 40 години назад в спомените си когато за първи път е стъпил като млад актьор на сцената на Армията.

Теди Москов получи третия „Аскеер“ на вечерта за своя спектакъл „Каквато ти ме искаш“ на церемония във Военния театър.

„Тази вечер няма да има смешки, защото искам да почета паметта на баща ми, който си отиде преди шест месеца. Той беше прекрасен музикант, аз съм неговата проекция – благодаря ти, тате! Ще кажа още, че аз бях дотук, приключвам. От тук нататък ще ме видите само по кафенетата“, каза Теди Москов. Съпругата му Мая Новоселска се усмихваше сред публиката.

Свила Величкова донесе първия „Аскеер“ за спектакъла на Теди Москов „Каквато ти ме искаш“. Вторият дойде за сценография – на художника Чавдар Гюзелев и Иван Москов за видеозаснемането на представлението.

За най-добро представление бе обявено „Къщата на гнева“ на режисьорката Диана Добрева, постановка в Театър „Възраждане“.

Илка Зафирова е най-добрата актриса в главна женска роля от Фондация „Аскеер“ във Военния театър. Приза си тя получи за ролята на Госпожа Клайн в „Госпожа Клайн” от Никълъс Райт, Театър 199.

„Благодаря на публиката, че ходи на театър и така подкрепя българската култура“, каза Зафирова.

Актьорът с най-добра роля на сезона пък се оказа Герасим Георгиев-Геро – за ролята на Пони в „Семеен албум” от Малин Кръстев, Младежки театър.

Радина Думанян бе обявена за носител на „Аскеер“ за изгряваща звезда преди минути на церемония в Театър „Българска армия“. Наградата й е за ролята на Матилда в „Чиста къща” от Сара Рул, Драматичен театър-Пловдив.

Отличието за второстепенна женска роля получи тандемът Донка Аврамова-Бочева за ролята на Мартирио, Николина Янчева за ролята на Адела, Филипа Балдева за ролята на Ангустиас, Лиляна Шомова за ролята на Магдалена, Яна Кузова за ролята на Амелиа и Жана Рашева за ролята на Понсия в „Къщата на гнева” по Федерико Гарсия Лорка, Театър „Възраждане“.

„Аскеер“ за второстепенна мъжка роля отива у Стефан Мавродиев – за ролята на Гърти в „Кривите огледала” от Дейвид Линдзи-Абер, Младежки театър.

„Благодаря ви и ви поздравявам с 24 май – този празник е нашата същина“, сподели Мавро.

Композиторът Христо Намлиев прибра „Аскеер“, както и преди два месеца „Икар“ за музиката към „Антигона“ на Театър „София“.

„Ужас“, каза Малин Кръстев, когато пое в ръце „Аскеера“ за съвременна българска драматургия и продължи: „Благодаря на прекрасните приятели Владо Пенев, Искра Донова и на Геро, както и на Иван Добрев, който без да иска ми подсказа края – каза ми: „Внимавай, отстрани се от текста…“

Площад Славейков