Дванайсет кули, 10 хиляди стаи и 70 ресторанта, плюс площадки за кацане на хеликоптери и собствен изложбен център – това е планът за хотелския комплекс "Абрадж Кудай" в Мека, Саудитска Арабия, който се очаква да стане най-големия по вместимост хотел в света. Той отваря врати през 2017 г. и може да побере 10 хиляди гости наведнъж, пише "Площад Славейков".

Мястото ще се простира на 1,4 милиона квадратни метра, а цената за издигането на целия комплекс е 3,5 милиарда щатски долара. Дизайнът е дело на архитектурните мастодонти от "Дар ал-Хандасах".

Пръстенът от 12 кули ще се издига едва на около два километра от Свещената джамия в Мека, където ежегодно се стичат стотици хиляди мюсюлмани. В града, родно място на пророка Мохамед, се извършват два вида поклонение – хадж и умра.

Хаджът, голямото поклонение, се прави веднъж годишно в Мека и в околностите. По време на хадж няколко милиона души от различни етноси, националности и раси се молят в унисон. Всеки пълнолетен нормален мъж с финансови и физически възможности да пътува е длъжен веднъж в живота си да извърши поклонението хадж. Умра е по-малкото поклонение, което може да бъде извършено по всяко време. То не е задължително, но в Корана се препоръчва и то да бъде извършвано.

В момента най-много стаи има в хотела "Ем Джи Ем Гранд" в Лас Вегас – 6198. Общо четири от петте най-големи комплекса са именно в града на хазарта. Последният, номер 2 в класацията, е "Фърст Уърлд Хотел" в Малайзия (6118 стаи).