Депутати от ГЕРБ са внесли искане в Конституционния съд за отмяна на текст от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Според него търговците на едро се задължават да уведомяват Изпълнителната агенция по лекарствата за планиран паралелен внос в рамките на ЕС, а директорът на агенцията трябва да им разреши или откаже. Това обяви бившият министър на здравеопазването Десислава Атанасова на пресконференция на партията в неделя.

"Този текст не само нарушава член 19 от конституцията за равни права на всички стопански субекти, но и нарушава член 36 от Договора за функциониране на Европейския съюз", аргументира се Атанасова.

Законът беше приет от парламента с обяснението, че така ще се предотвратят липсите на лекарства на пазара.В края на януари президентът Росен Плевнелиев наложи върху него частично вето. В мотивите на държавния глава се казваше, че той подкрепя усилията за осигуряване на достатъчно лекарства, но това трябва да бъде направено в съответствие с основни принципи в конституцията и европейското законодателство, а ограниченията трябва да се отнасят до всички, които извършват такава дейност, а не само до определен кръг лица.

"В закона трябва да има ясни критерии, които да създадат условия за равнопоставеност спрямо всички износители, тъй като липсата им създава предпоставки за субективизъм при вземане на решението от компетентния орган. Президентът смята, че въвеждането на уведомителен режим с характеристиките на разрешителен без ясни правила, какъвто е случаят, има потенциал да създаде корупционни практики", се обосноваваше решението за вето.

Депутатите отхвърлиха президентското вето в края на февруари. Сега спорните текстове отиват в КС, чиято ще е последната дума.

От ГЕРБ разкритикуваха и намерението на здравния министър Таня Андреева да закрие Националния съвет за цени и реимбусиране. Според Атанасова той е постигнал намаляване на над 850 лекарствени продукта и през едната година, откакто действа е спестил 27 млн. лева на НЗОК.