Лазерната операция и диоптричните стъкла ще се изправят скоро срещу нов, впечатляващ съперник – бионичните лещи. Канадския оптометрист д-р Гарт Уеб започва тестове по технология, която не само ще ви даде идеално зрение, но и ще има практически вграден бинокъл в тях.

Ocumetics Bionic Lens се имплантира на пациенти около 25 години, когато окото е напълно развито, и дава на носещия „свръх“ зрение, пишат Digital Trends.

"Ако едва виждате един часовник на 3 метра, то с бионичните лещи ще знаете колко е часът на 10,“ обяснява доктор Уеб.

Процедурата на поставяне на лещите също е изключително проста и ненатоварваща, без анестезия, изключително подобна на операция на катаракта, където вашата леща се изважда и се заменя с изкуства. Според Уеб процесът отнема само 8 минути, като лещата се приготвя предварително по вашите спецификации. Сгъната, тя се поставя в окото заедно с физиологичен разтвор, и за около 10 секунди се разтваря и зрението ви е „моментално коригирано“.

"Смятам, че това устройство ще ни доведе по-близо до светия граал на съвършеното зрение на всички дистанции – далечна, средна и близка“ казва д-р Винсънт Делуиз, офталмолог, който преподава в Уейл Сорнел Медикъл Колидж и университета Йейл.

Но кога технологичното чудо ще се появи на пазара? В момента се провеждат клинични тестове, но според създателя, лещите ще са на пазара в следващите две години.

"Перфектното зрение трябва да бъде човешко право“, смята Уеб. Неговото изобретение може да направи това действителност.