Професиите парамедик и лекарски асистент скоро ще бъдат пълноценна част от системата на здравеопазването и най-вече на спешната медицинска помощ. Министерството на здравеопазването възнамерява да ползва европейско финансиране за обучението и подготовката на подобни кадри, обявиха от пресцентъра на ведомството. Целта е да се изпълнят заплануваните мерки в Концепцията за развитие на спешната медицинска помощ в България и най-вече да се осигурят адекватни действия на екипите, когато става дума за спасяване на човешки живот.

Визията на здравното министерство е парамедиците да оказват първа помощ, да правят първоначална оценка на състоянието на пострадалия, да поддържат основните жизнени функции и да осигуряват специализиран транспорт до лечебно заведение. Парамедикът ще може да работи самостоятелно или съвместно с медицински специалисти (лекари и специалисти по здравни грижи), както и с други парамедици в зависимост от характера на поставената му задача и вида на екипа.

За професията обаче няма да е необходимо висше образование. Предвижда се правоспособността да се придобива в центровете за професионално обучение на медицинските университети, за да се ползва преподавателският капацитет и по този начин да се гарантира качеството на обучението. За да бъдат приети по "специалността", е достатъчно лицата да са навършили 18 г. и да имат петгодишен опит като шофьори.

Професията "Парамедик" е нормативно регламентирана в обхвата на професионалното обучение още през 2011 г., като са въведени три степени на професионална квалификация, но все още липсва утвърдено Държавно образователно изискване (ДОИ) за длъжността. По своята същност парамедиците са немедицински персонал и тяхната роля е да подпомагат работата на медицинските специалисти. "Затова не е необходимо те да придобиват висше образование, а е достатъчно да се обучават в центрове за професионално обучение", убеден е екипът на министър Москов. В същото време специалистите от новата медицинска професия "Лекарски асистент", която вече се изучава в медицинските университети, ще заместят фелдшерите.

Следващата стъпка е Министерството на здравеопазването да представи идеята си на просветното ведомство и след необходимото съгласуване да задейства процедурата. 

Проблемът е, че от началото на настоящата 2014 - 2015 учебна година висшите медицински училища у нас вече подготвят парамедици буквално на ръба на закона. По предложение на бившия здравен министър д-р Таня Андреева още миналата есен в цялата страна е започнало обучението на около 100 души по професионалното направление, но без да са приети Единни държавни изисквания (които определят критериите, на които трябва да отговаря обучението) и квалификационна характеристика за специалността. Освен това Концепцията за спешната помощ на министър Андреева, в която е залегнала подготовката на парамедици, не е одобрена от Министерския съвет, обобщават от пресцентъра на здравното министерство.

"На практика е създадена нова медицинска специалност без да има ясна диференциация на нейните компетентности и приложимост в системата на здравеопазването. По този начин се създават и условия за дублиране на професията парамедик с професиите лекарски асистент и професията медицинска сестра", се казва още в съобщението.

Въпреки всичко от Министерството на здравеопазването гарантират, че няма да допуснат в системата на спешната помощ да се включат кадри без подходящата квалификация.