Откакто през декември месец изложих нещата каквито са, ми бяха засвидетелствани много благодарности и подкрепа, сякаш бях извършил смело действие. Но един посланик не действа, той говори. Той отправя послания, каквато е всъщност етимологията на думата на вашия език.

Какво особено казах?

Нищо. Нищо, което да не знаят българите, сблъскали се с правосъдната си система. Нищо, което вече да не знаят българите, които констатират безнаказаността на наркотрафикантите, примерно, осъдени другаде.

Нищо, което да не знаят вече българите, които виждат как една банка, използвана от мажоритарния си акционер сякаш е негова лична собственост напук на всички правила, изчезна в резултат на атаката на друг олигарх, а не защото контролните органи или правосъдието си бяха свършили работата.

Всичко това и още повече се знае от българите, четено е всеки ден в пресата и всички говорят за това.

Не на мен трябва да се благодари и не аз трябва да бъда насърчаван.

Магистратите са тези, които се бунтуват срещу ръководството, което позволява да се развива корупционно поведение като това на една съдийка, станала известна много преди делото „Белведере“.

Не чуждестранните посланици ще предизвикат реформа в поведенческите практики и ще сложат край на безнаказаността на криминалното поведение на елитите. А именно вие, българите можете да го направите и трябва да го изисквате. Именно вие възпрепятствахте един от тези олигарси, които правосъдието отказа да преследва, да застане начело на службите за сигурност преди две години.

Имам доверие, тъй като видях вашата страна да затъва в криминалната икономика преди 20 години, тъй като също видях как се бунтувахте през 1997 година и през 2013 година – все така мирно и все така достойно, все така успешно.

Кураж и успехи ви желая.

Изказване на посланика на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан на български език по време на конференцията "Гражданският глас срещу корупцията - Кой чува?", организирана от Инициативата "Правосъдие за всеки" и Софийския дискусионен форум. На събитието присъства и бившият министър на правосъдието на Румъния Моника Маковей. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.