„Репликите на Сергей Лавров за събитията в Македония и териториалните претенции на Албания и Македония са част от информационната война между Москва и Запада”, заяви пред БНТ бившият външен министър Соломон Паси.

Миналата седмица руският дипломат №1 обяви, че събитията в Македония са контролирани отвън и прозира "желание да се окаже натиск върху Грувески заради отказа (на Македония) да се присъедини към санкциите срещу Русия.” Лавров спомена и евентуална федерализация на Македония, както и възможност да бъде разделена между България и Албания.

Според Паси репликите на Лавров не са случайни, но трябва да се разглеждат в контекста на отношенията между Русия и Запада.

"България няма териториални претенции към Македония и никога не е имала такива през последните 25 години", бе категоричен той.

Случващото се в Македония Паси определи като "нормални полититески процеси”.

"България не може да има решаваща роля за Македония. Можем да действаме само координарано с нашите партньори в Европа и региона, но трябва да има и воля вътре в Македония", каза още той.

Според него Западът и в частност Европейският съюз и НАТО трябва да положат максимални усилия за присъединяване на Македония към ЕС. Паси припомни, че е бил съветник на премиера Никола Груевски от 2007 до 2008 г.  с договор за 1 евро.

„Свърших си работата за около 10 месеца и беше взето решение, че Македония ще стане член на НАТО”, каза бившият външен министър.

Той не даде категоричен отговор дали ще бъде кандидат-кмет за София на местните избори. Вицепремиерката Меглена Кунева обяви, че ще предложи на партньорите си в Реформаторския блок заедно да издигнат за кандидат-кмет на София Соломон Паси. След като от ДСБ недвусмислено заявиха, че идеята й е неприемлива, Кунева уточни, че не очаква това да е единствената кандидатура.