Възможно е Патриотичният фронт да оттегли подкрепата си за кабинета след 1 юли. Това стана ясно от словото на лидера на НФСБ Валери Симеонов от парламентартната трибуна.

"Подкрепата и търпението на Патриотичния фронт са на изчерпване. Подкрепата ни е пряко свързана с приоритетите, записани в управленската програма", заяви Симеонов.

Той изреди няколко записани в програмата приоритети - активни действия срещу битовата престпност, промени в Изборния кодекс и въвеждане на активна регистрация, увеличаване на санкциите за купуване на гласове, започване на строежа на оградата по границата с Турция, недопускане на вдигането на цената на тока, решаването на проблемите, свързани с българските общности зад граница и т.н.

"1 юли е реалистичен срок за изпълнение на тези условия", смята Симеонов. Той допълни, че изпълнението на тези условия не е свързано с допълнителни бюджетни разходи.

Основен повод за словото на Симеонов бе етническото напрежение в Гърмен. Сред условията, които той постави е и премахване на всички незаконни постройки в Гърмен.

"Призракът на Катуница отново заплашва и крехката стабилност на нашата родина. Главна заслуга за проблемите има местният дерибей Ахмед Башев, който целенасочено е привличал цигански семейства, за да си осигури техните гласове. Явна е дългосрочната стратегия за противопоставяне на българското общество", заяви Симеонов.

Лидерът на ДПС Лютви Местан не пропусна да отговори на Симеонов по повод обвиненията срещу ДПС.

"Напрежението в Гърмен извежда на преден план един системен, хроничени проблем на българското общество. ДПС застъпва разбирането, че първопричината за напрежението в ромските квартали е в социалното изключване на ромската общност в България. Преодоляването ще стане чрез интеграция. Казусът Гърмен, преди това казусът Катуница показва, че това е проблем на обща политическа отговорност. Проблемът не е оцветен партийно. Няма нищо по-безотговорно от упоритите внушения на популистичното направление в политиката, представлявано от Патриотичния фронт и Реформаторския блок, че проблемите са генерирани, защото Гърмен се управлява от ДПС. В Катуница кметът не е от ДПС", каза Местан.

"Защо говорите за проблеми, които са създадени от вас? Защо отричате, че в България се води гражданска война?". Това каза пък лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

"Драги мои сладки, медени, политически неопитни, да ви кажа само, че в тези общини знаете ли как гласуват тези роми? 2013 г. в Гърмен - 4 към 1 в полза на ГЕРБ спрямо ДПС. 2014 г. - 3 към 1 в полза на ГЕРБ. Защо ромите гласуват за ГЕРБ? Те обичат ГЕРБ повече от ДПС". С тези думи Сидеров се обърна към патриотите.

Лидерът на "Атака" коментира и условията, поставени от Фронта за подкрепа на правителството.

"Не вярвам в напомпаните мускули на ПФ, те са напомпани с астероиди. Как ще им разрушат постройките, те са в симбиоза? Въпросът може да се реши държавнически, не нацистки, не гестаповски.  А сте съборили няколко незаконни постройки, а е дошъл чичо Сорос и ви се е скарал. Единственият начин е излизане от евроатлантическия колониализъм. Валери Симеонов говори за лагери, аз говоря за държавност", изтъкна Сидеров.

"Велик е Путин и перхидроленият пудел е неговият пророк". Това отговори на Сидеров Валентин Касабов (ПФ). Шефът на парламента Цецка Цачева го отстрани от залата заради това изказване.