Десет членове на ИЗпълнителния комитет на ФИФА ще бъдат разпитани във връзка със скандала за корупция и пране на пари, довел до днешните арести в Цюрих.

Това съобщи журналистът Оуен Гибсън от британския в. "Гардиън".

Сред тези хора е руският министър на спорта Вячеслов Мутко. Той е и председател на Организационния комитет на Световното първенство през 2018 г., което ще се състои в Русия.

Сред виднигте хора в списъка са също председателят на Испанската кралска футболна федерация Анхел Мария Вияр, ексшефът на Турската федерация по футбол Шенес Ерзик, шефът на Медицинския комитет на ФИФА Мишел Д'Хуг, вицепрезидентът на УЕФА Мариос Лефкаритис, както и президентът на Африканската конфедерация по футбол Иса Хаяту.

Мутко отрече пред РИА Новости да е викан на разпит.

Според Оуен Гибсън президентът на ФИФА Сеп Блатер и на УЕФА Мишел Платини не са включени в списъка, тъй като пребивават постоянно в Швейцария. Те обаче също вероятно ще бъдат разпитани.

Арестите бяха извършени, след като САЩ поискаха екстрадирането на 7 висши чиновници от ФИФА по обвинения в корупция и пране на пари.

В момента американски федерални агенти в Маями бийч обискират централата на КОНКАКАФ - Конфедерацията по футбол на Северна и Централна Америка и Карибите.

Федерални агенти обискират централата на КОНКАКАФ в Маями бийч. Снимка Туитър

Всичко това се случва чесове преди финала за "Лига Европа" тази вечер във Варшава между украинския "Днепър" и испанския "Севиля". Мишел Платини заяви, че заради арестите свиква извънредно заседание на Изпълнителния комитет на федерацията, чийто член е шефът на БФС Борислав Михайлов.