БОРИС ГЕОРГИЕВСКИ

"Членството в ЕС и НАТО си остават върховният ни приоритет", заяви македонският премиер Никола Груевски на митинга на неговата управляваща партия на 18 май, на който привържениците й носеха фланелки с надписи в подкрепа на Путин и развяваха руски флагове.

Според редица наблюдатели, противоречието между думите на Груевски и проруските агитки на привържениците му отразява сегашното разединение в македонското общество, до което се стигна след месеци на дълбока политическа криза и кървавия инцидент в Куманово, в който загинаха 18 души.

Само че това, което изглежда като типичен вътрешно-балкански конфликт може да доведе до нова фаза на конфронтацията между Русия и Запада - поне ако се съди по изявленията на Москва: "Събитията в Македония явно са режисирани отвън", заяви на 20 май руският външен министър Сергей Лавров (б.р. тогава той обяви провокативно, че Албания и България искат да си поделят Македония). Същевременнно той изтъкна подкрепата на Москва за консервативното правителство в Скопие. Това беше последното от серия изявления на Лавров, които изненадаха мнозина в самата Македония. От конфликта и сблъсъците между македонските сили за сигурност и албанските сепаратисти през 2001 г. насам Москва не е правила никакви изявления за политическата ситуация в Македония. За разлика от Сърбия и Гърция, които имат тесни исторически и културни връзки с Русия, Македония досега не беше привличала вниманието на Москва. "Македония никога не е била от особен интерес за руската външна политика", каза в разговор за Дойче Веле Юлия Базеркоска, експерт по международните отношения в Скопие.

Газопроводът "Турски поток"

Според Лавров, отказът на Груевски да подкрепи европейските санкции срещу Русия и готовността на Скопие да участва в проекта за газопровода "Турски поток" стоят в основата на сегашния македонски конфликт, който всъщност бил провокиран от Запада. "С оглед на географското си положение в региона, Македония е най-доброто място за преминаването на т.нар. "Турски поток", заяви миналата седмица пред телевизия "Блумбърг" руският посланик в ЕС Владимир Чижов.

Някои наблюдатели обаче се съмняват, че газопроводът изобщо ще бъде построен. Според Никола Кюрчиски от руската Президентска академия в Москва, има много причини да се очаква, че "Турски поток" ще свърши в Турция и няма да продължи към Македония, защото иначе ще трябва да бъде съобразяван с правилата на вътрешния европейски пазар. Кюрчиски смята още, че Русия има достатъчно газопроводи за транспортиране на газ към Европа, но въпреки това продажбите й на газ от година на година намаляват.

"Турски поток" е много скъп и непечеливш проект", каза за Дойче Веле Кюрчиски. Според него подобен газопровод изобщо не би трябвало да се строи.

Като се има предвид, че няма никакви признаци политическата криза в Македония да приключи скоро, намесата на Москва все повече започва да прилича на опит за налагане на собствено влияние на Балканите - със или без обещаващи проекти за гладния на енергия регион.

Американският държавен секретар Джон Кери заяви през февруари, че с оглед на отношенията между Вашингтон и Москва редица европейски държави, включително и Македония, "попадат под обстрел".

Груевски под растящ натиск

"Под обстрел" е и самият премиер Груевски, само че от страна на опозицията в страната. Той явно губи подкрепата на Европа и САЩ заради скандала с подслушванията и кървавия инцидент в Куманово. Македонски и западни медии и политици открито заявяват, че управлението му е авторитарно. Остри критики срещу деветгодишното му управление са свързани и с това, че близки до правителството медии и наблюдатели в Македония не крият възхищението си от властническия режим на Путин. Актуални допитвания до общественото мнение сочат, че мнозина македонци подкрепят присъединяването на страната към ЕС и НАТО. Според някои наблюдатели обаче, Груевски желае подкрепата на Русия, с чиято помощ той се опитва да си извоюва място в една доста по-голяма геополитическа игра.

"След като изгуби подкрепата на ЕС и САЩ, Груевски отчаяно търси подкрепа от друга глобална сила и точно затова насочва поглед към Русия. Той няма друг избор", смята Кюрчиски.

Според непотвърдени информации, Москва значително увеличава броя на сътрудниците си в руското посолство в Скопие, а водещите руски медии се надпреварват да публикуват информации от и за Македония.

Материалът препечатваме от Дойче веле.