Европа има своя нов волейболен господар и неговото име е Белогорие (Белгород). Руският гранд спечели с 3:1 гейма (18:25, 25:22, 16:25, 25:27) финала на Шампионска лига 2014 след оспорван двубой срещу Халбанк (Анкара) с Матей Казийски в състава си и наставник бившия селекционер на България Радостин Стойчев. Финалът се игра в препълнената зала "Башкент" в турската столица Анкара.

За момчетата на легендарния наставник Генадий Шипулин това е трети трофей от най-престижната надпревара на Стария континент, след триумфа от 2003 и 2004 година.

Важно е да се отбележи, че за да достигнат до финал, възпитаниците на Шипулин трябваше да преодолеят един от най-класните отбори в света - Зенит (Казан). Руското дерби предложи на феновете на волейбола игра от най-висока класа, като с крайната победа след 3-1 гейма се поздрави тимът от Белгород.

За тима на Радо Стойчев това бе исторически мач, тъй като за пръв път в историята си, Халбанк се класира за финала на най-силния европейски клубен турнир. Това стана факт, след като на полуфиналите Матей Казийски и компания надиграха категорично силния полски тим Ястрежебски Вегиел (Ястрежебие-Здруй) с 3:0 (25:21, 25:19, 25:19).

Днес обаче момчетата на Стойчев просто нямаха нужната класа, за да се противопоставят на шампиона на Русия. Нито препълнената зала, нито бурната българска агитка успяха да помогнат на Халбанк да достигнат европейския волейболен връх.

Трябва да подчертаем, че в днешния мач капитанът на Халкбанк Матей Казийски игра невероятно през целия двубой, като завърши с актив от 15 точки (1 блок, 1 ас, 54% ефективност в атака, 85% позитивно и 74% перфектно посрещане). За тима на Белогорие Георг Гроцер бе над всички и завърши срещата с 16 точки на сметката си.