Бившият вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър се предаде сам в полицията в родината си Тринидад и Тобаго покрай корупционния скандал, който тресе световния футбол вече втори ден. 72-годишният функционер, напуснал организацията заради уличаване в подкуп през 2011 г., е един от 14-те босове срещу които американската прокуратура повдигна обвинения и поиска екстрадация.

Уорнър се яви в участък с адвокати и малко по-късно бе освободен под гаранция от 2,5 милиона долара.

Пред местни медии той съзра конспирация между Сеп Блатер и янките. Според него по този начин швейцарецът искал да се освободи от неудобни фигури и да си осигури нов и безоблачен мандат начело на ФИФА. Уорнър останал шокиран, че не видял името на Блатер в списъка с 14-те. Тринидадецът отрича обвиненията за корупция, рекет и търговия с влияние.

Снощи имената на 14-те бяха оповестени официално от прокуратурата в Америка. Сред тях са седемте задържани в Цюрих вчера сутринта. Блокирани са банкови сметки, продължават да се изземват доказателства от офиси на ФИФА и нейните конфедерации.

Главният прокурор на САЩ Лорета Линч съобщи, че шестима от обвинените са се съгласили да върнат общо 150 милиона долара, получени като подкупи. По думите на Линч за последните 19 години висши функционери на ФИФА са взели "под масата" над $10 млрд.

В Швейцария пък местните власти ще разследват по какъв начин са дадени световните първенства през 2018-а и 2022 г., съответно на Русия и Катар. Вече доста популярни личности призоваха домакинствата да бъдат отнети и дадени на Англия и САЩ, например. ФИФА обаче отрече подобна възможност и увери, че конгресът ще започне в петък и че ще има избор на нов президент и изпълком.

Последното предизвика гнева на УЕФА, ръководното тяло на която обяви, че вдига червен картон на тази ФИФА.