Руският президент Владимир Путин взе страната на Сеп Блатер и нападна Америка заради мегаскандала с 14-те заподозрени в корупция и пране на пари висши функционери във ФИФА. Така футболно-криминалната афера навлезе и в политически води, което бе напълно очаквано.

Мнозина призовават да бъдат отнети домакинствата на мондиалите през 2018 и 2022 г., съответно в Русия и Катар. Прокуратурата в Швейцария започна разследване как са дадени първенствата. А щатската иска екстрадацията на 14-те босове. 

"Без никакви съмнения това е очевиден опит да не се допусне преизбирането на Блатер като президент на ФИФА, което е грубо нарушение спрямо функционирането на футболната централа, коментира Путин. - И поредният явен опит на САЩ да увеличи юрисдикцията си над други държави.“ 

Арестите бяха направени малко преди конгреса на ФИФА в Цюрих, на който Сеп Блатер ще се кандидатира за пети мандат. Това ще стане в петък, 29 май. УЕФА и куп футболни личности поискаха отлагане на изборите. Блатер има само един съперник: принцът на Йордания Али бин Ал Хюсеин. 

"Арестите са много странни, защото са направени по желание на Америка по обвинения в корупция. Може да се предположи, че някои от тези хора може да са направили някакви нарушения. Само че САЩ няма отношение по въпроса. Въпросните заподозрени чиновници не са американци. Каквото и да е станало, не се е случило на територията на Америка", завърши руският президент.

Според ФБР и американската прокуратура обаче някои от нарушенията са извършени на територията на САЩ - даване на подкупи, сключване на договори за телевизионни, рекламни и маркетингови права. Всичко това през последните 20 години.

Сред арестуваните вицепрезидентите на организацията Джeфри Уеб и Еухенио Фигередо, както и бившият вицепрезидент Джак Уорнър, който бе пуснат под гаранция. Задържани са също Едуардо Ли, Хулио Роча, Костас Такас, Рафаел Екскивел, Хосе Мария Марин, Николас Леос, свързаните със спортния маркетинг Алехандро Бурзако, Арън Дейвидсън, Уго Джинкис и Мариано Джинкис, както и Хосе Маргулис, който е играл ролята на посредник при незаконните плащания.