Примката около президента на ФИФА Сеп Блатер все повече се затяга покрай гигантския скандал, в който бяха арестувани висши футболни функционери, а прокуратурите в САЩ и Швейцария водят разследвания. Оставката на Сеп Блатер се иска от футболни босове като Мишел Платини, от политици като Дейвид Камерън, от популярни личности във всички сфери.

Босът на ФИФА има много врагове, които в момента са жадни за главата му. Утре (петък) започва конгресът на централата в Цюрих и швейцарецът е кандидат за пети мандат. Въпреки огромния натиск той няма никакво намерение да подава оставка. Днес стана ясно, че Платини го е посъветвал да направи това в неофициален разговор на четири очи. Блатер е отказал. 

Твърди се, че хората на УЕФА с право на вот на конгреса са посъветвани да гласуват за йорданския принц Али бин ал Хюсеин, единственият съперник на Блатер. Въпреки това властта във ФИФА едва ли ще се смени, не и на конгреса.

"Тези, които са корумпирани във футбола, са малцинство и трябва да си понесат последствията за действията си, каза Блатер на пресконференция. - Футболът не може да бъде изключение за законите. Като цяло в света не бива да има място за корупция. Загубихме доверие в доста хора и сега трябва да си го върнем, като си го заслужим обратно."

"Настават безпрецедентни и трудни времена за ФИФА. Вярвам, че ще се съгласите с мен. Събитията от вчера ще хвърлят една голяма сянка върху футбола и предстоящия конгрес. Действията на определени лица ще донесат само срам върху футбола. Ние не бива да позволим репутацията на ФИФА и футбола като цяло да продължи да бъде цапана. Това трябва да спре сега", заяви още той.

Скандалът очаквано навлезе в сложните отношения между Русия и западния свят. Дейвид Камерън призова Блатер да си тръгне от трибуната на британския парламент, а разследването да бъде доведено докрай. Владимир Путин пък очаквано защити боса на футбола и обвини САЩ, че се намесват където не им е работа. Именно домакинството на Русия на мондиала през 2018 г. се разследва от швейцарската прокуратура. Преди години руската кандидатура бе предпочетена пред Англия, а малко след това Би Би Си разкри корупционни практики преди гласуването, в това число упражнявани от самите британци.

Междувременно спонсори на ФИФА обявиха, че следят "ситуацията внимателно". От "Макдоналдс" директно обявиха, че са обезпокоени от разкритията. "Виза" пък може да поиска прекратяване на договора, ако се докаже, че Русия и Катар са спечелили мондиалите "под масата". Компанията изрази "разочарование и загриженост" в официална позиция. И посочи, че очаква ФИФА да реагира подобаващо на разкритията. В противен случай - ще се оттегли.

Засега от "Адидас" запазват спокойствие. Отказ дори само на една фирма може да накара и останалите да спрат финансирането на ФИФА, а става въпрос за десетки милиони долари на година от всяка една. Други големи спонсори са "Кока-Кола", "Газпром", "Хюндай", "Бъдуйзер"... Загърбят ли те световната футболна централа, Блатер може и да се оттегли, коментират анализатори. 

Междувременно концернът "Найки" също се оказва "в окото на бурята". По думите на Лорета Линч, министър на правосъдието и главен прокурор на САЩ, която води обвинението срещу ФИФА на американска земя, фирмата за екипировка се разследва заради 10-годишен договор с бразилския национален отбор на стойност 160 милиона долара през 1996 г.

Както вече писахме, Америка иска екстрадирането на 14 висши футболни чиновници, за да им бъдат повдигнати обвинения за корупция, рекет, пране на пари и търговия с влияние в последните 20 години.