Привлечени са 5-има обвиняеми за подбудителство на етническите размирици в Гърмен, при които се биха роми и българи по-миналата събота. Това стана ясно от отговор на министър Румяна Бъчварова на питане в парламента за случая в гоцеделчевското село.

Тя каза, че има един задържан с прокурорска мярка за 72 ч, а друго лице ще бъде приведено от Шумен в РУП Гоце Делчев. Четири лица са с парични гаранции. Обвиненията ще са по чл. 131 от НК - за хулиганство.

На това Десислав Чуколов от "Атака" опонира, че е чул, че задържаният в Шумен е българинът Антон Балтаджиев и няма как той да е подбудител.

Бъчварова не даде повече подробности, но от изказването й стана ясно, че в ромската махала "Кремиковци" са проверени за адресна регистрация 374 лица. Всички са редовно живеещи. Полицията се е занимавала и да провери наличните автомобили, но всички се оказали с платени данъци и застраховки.

"Може да се предположи, че незаконно пребиваващите, и да ги е имало, вече са напуснали района", заключи министърката.

Уволнени са и полицейски шефове от участъка в Гърмен.

В заключение тя предложи да се възстанови Съветът за борба с конвенционалната престъпност, който не функционира от 2012 г.