"Македония има подкрепата ни за присъединяване към ЕС и НАТО. Много държим по демократичен път да бъде решена политическата кризата, категорично против сме всякакви изказвания за федерализация на Македония."

Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата си с лидера на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев.

Заев е на еднодневна работна визита у нас по покана на БСП. Той използва случая да се види и с Борисов. На срещата с премиера бяха още външният министър Даниел Митов и депутатът социалист Янаки Стоилов, който е и зам.-председател на Народното събрание. 

 

Опозиционният македонски лидер Зоран Заев с премиера Бойко Борисов, Янаки Стоилов от БСП и външния министър Даниел Митов.

"Държим управляващите и опозицията да намерят общ език, какъвто Европа изисква. Не се месим във вътрешните работи на страната, но ни притеснява, че там има политическа криза и то на нашата граница и то с един народ, който е най-близък на България. Направихме срещата и с българската опозиция, за да покажем, че в България не се делим на леви и десни, когато става въпрос за такива проблеми", заяви Борисов. 

"Мястото ни е в ЕС и НАТО и се опитваме да намерим решение на кризата, която засяга не само Македония, но и целия регион", каза Заев.

Той изтъкна, че имал прекрасната възможност да бъде удостоен със среща с Борисов, Митов и Стоилов. Така той успял да информира България, която нарече голям приятел на Македония, за начините на разрешаване на кризата, за възможностите за решение по мирен път.

Според Заев решенията в 21-ви век могат да се намерят по мирен начин и без насилие. По думите му, може да се създаде правителство без влиянието на двете най-големи партии, опозицията или властта, и по демократичен начин, в рамките на 6 до 9 месеца, да се подготвят избори. „Народът е този, който дава властта, който ще определи кой път да следва Македония и кой ще я води. Редно е след честни и демократични избори политиците да си подадат ръка и заедно да градят бъдещето на страната“, добави Заев, цитиран от пресслужбата на МС. 

Опозицията в Македония не разполага със записи на българския премиер, уточни още при посещението си у нас Заев, цитиран от БНР. Аудиофайловете се отнасят само до няколко чуждестранни посланици в Скопие, между които има и запис на български дипломати. Те са били предадени в посолството ни в македонската столица, без да бъдат излъчвани. 

Българският премиер не присъства в записите, с които сме запознати. Няколко посланици в Македония на различни страни са били подслушвани. Ние предадохме тези материали на посланиците. Нямаме запис, документ или телефонен запис на политиците във властта, без значение дали става въпрос за някой от министрите или премиера, каза опозиционният лидер.

Преди по-малко от месец Зоран Заев извади записи от подслушвани телефонни разговори на управляващи. От тях стана ясно, че над 100 журналисти са били подслушвани от Управлението за сигурност и контраразузнаване, както и че директорът на службата Сашо Миялков и неговият братовчед – премиерът Никола Груевски са управлявали медиите в Македония.