Полицията в Швейцария е получила информация за бомбена заплаха на конгреса на ФИФА в Цюрих.

Форумът, белязан с арести, скандални разкрития и искане за есктрадация в САЩ заради корупционни схеми, рекет и пране на пари, върви в зала "Халенщадион" в Швейцария. По-късно днес трябва да има избори за президент и изпълнителен комитет на организацията. 

В залата е пълно с полиция, а обстановката като цяло е доста взривоопасна и злокобна.

Днешната сесия бе открита с реч на боса Сеп Блатер, оставката на когото е искана в цял свят. Словото на президента на ФИФА бе прекъснато от демонстранти, които нахлуха на конгреса с транспаранти и призиви против Блатер. Щвейцарецът бе принуден да повика охраната. Въпреки целият скандал и суматохата в Цюрих обаче се очаква Блатер да бъде преизбран за пети мандат.

Той не се вслуша в съвета на Мишел Платини да си тръгне и декларира готовност да остане и да работи за връщане на имиджа на организацията и прочистване от корупцията.

"Не е добре, че всичко изплува на повърхността два дена преди конгреса. Няма да говоря за съвпадения, но възникват определени въпроси", каза швейцарецът.

Той на свой ред тръгна в контра действия като подчерта, че ако други страни са били избрани за домакини на световните шампионати през 2018 и 2022 г. (съответно Русия и Катар), проблемите във ФИФА определено щели да бъдат по-незначителни.

Футболът не е чудовище, той се превърна в колосално икономическо движение, създаващо работни места в цял свят, заяви все още силния човек на най-популярния спорт.

"Става въпрос не за заплатите на играчите, а за многобройни работни места по целия свят, за индустрията футболен туризъм. Футболът е развлечение, източник на емоции, този футбол се превърна в икономически фактор. Футболът и институцията ФИФА станаха много важни", добави босът на откриването.