Дъщерното дружество на "Доверие – обединен холдинг" - "Индустриален холдинг – Доверие", подписа предварителен договор за закупуване на 99,53% от капитала на Токуда Банк, съобщи компанията.

Продавач на акциите е дружеството "Интернешънъл Хоспитал Сървис", регистрирано в Япония и известно в България освен като собственик на Токуда банк, така и като собственик на дружества, опериращи в областта на здравеопазването.

Осъществяването на сделката и нейното финализиране минават през административни процедури пред Комисията за финансов надзор и разрешения от страна на Комисията за защита на конкуренцията и БНБ. Към настоящия момент са депозирани необходимите документи и се очаква да се развият процедурите пред компетентните органи. Продажбата ще се осъществи след като бъдат получени всички изискуеми от приложимото законодателство разрешения и одобрения за сделката  с "Индустриален Холдинг – Доверие", както и след изпълнението на изискванията на Устава на банката и специалните условия, уговорени в сключения предварителен договор.

Спецификата на сделката и необходимостта от защита на интересите на близо 148 000 акционери на "Доверие – обединен холдинг", както и защитата на интересите на продавача и спазването на българското законодателство, не позволяват разкриването на повече конкретни данни за сделката, обясняват от купувача.

"Инвестицията във финансова институция е напълно естествена за "Доверие", което разширява и диверсифицира портфолиото си. Подобно инвестиционно решение е и в полза на акционерите на холдинга, а и показва доверието на ръководството на холдинга към стабилността и перспективите за развитие на българската банкова система", коментира председателят на надзорния съвет на "Доверие – обединен холдинг" Радосвет Радев.

Според председателя на надзорния съвет на Токуда Банк Артур Стърн, дружеството "Интернешънъл Хоспитал Сървис", е сключило договора за продажба на своите акции в банката, за да може да насочи повече усилия и ресурси към своята основна дейност – здравеопазването.