Френски барман получи условна присъда за непредумишлено убийство, след като сервирал 56 шота на мъж, който по-късно починал от алкохола.

Жил Крепен, на 47, призна, че е направил грешка, като е написал на таблото в бара рекорда за най-много шотове - 55. Тази цифра предизвикала 56-годишният Рено Прюдом да се наеме да погълне 56. Според защитата на Крепен, дъщеря му го предизвикала допълнително.

Прюдом се прибрал вкъщи с дъщеря си и приятелите си, но се наложило да повикат линейка. На другият ден той починал в болницата.

А барманът Крепен е бил обвинен в непредумишлено убийство. Присъдата е 4 месеца условно и 1 година забрана да практикува професията си. Той обжалва.

"Това е решение, водено от емоции и несъзнателно желание да се даде пример,“ смята Рено Портежоа, адвокатът на Крепен, който призовал случаят да бъде отхвърлен от съда.

Според него клиентът му не е отговорен, особено като се вземат предвид проблемите на Прюдом, който обичал чашката и имал респираторни проблеми.

"Не може да се иска от всеки клиент, който иска да закупи алкохол, да предостави медицинско свидетелство за състоянието си,“ казва още Портежоа.

Антоан Портал, адвокатът на дъщерята на Прюдом обаче твърди, че неговата клиентка не е била в бара по време на алкохолното предизвикателство и допълва, че тя одобрява забраната Крепен да не практикува една година.

"Моята клиентка се чувства облекчена от това решение,“ казва той.

Във Франция, както и на много други места по света, е незаконно да се сервира алкохол на силно нетрезви хора.