Националният отбор по волейбол загуби първата си среща от група С на втората дивизия на Световната лига - 1:3 (20:25, 19:25, 25:22, 21:25) м Ботевград от гостуващия тим на Канада. 

Както е известно България е домакин на заключителния турнир от втория ешалон, което означава, че си е гарантирала участието във финалите. Това до голяма степен дава свобода на старши треньора Пламен Константинов и неговия щаб да експериментират в мачовете от груповата фаза.

В първите два гейма Константинов рискува с включването на абсолютния дебютант Любомир Агонцев. Разпределителят не успя да се впише в състава и решенията му в повечето случаи бяха предварително разгадавани от блокадата на „кленовите листа“. На моменти играта ни бе пълна катастрофа, а по лицата на националите бе изписано отчаяние.

С влизането на Георги Братоев и Тодор Алексиев ситуацията значително се подобри. Атаката бе по-разнообразна, повиши се ефективността и на централните блокировачи. Подемът в играта на "трикольорите“ обаче стигна само за един гейм. 

Вторият двубой между България и Канада е в неделя, 31 май от 20:45 часа.

Другите два тима в нашата група - Аржентина и Куба, пък играят втори мач тази нощ, след като в първия двубой Аржентина победи с 3:0 гейма.

Залата в Ботевград прие за пръв път мач на националния отбор, а по трибуните се виждаха много празни места. Вчера „Арена Ботевград“ буквално бе претъпкана, когато местният „Балкан“ отстъпи драматично със 78:80  срещу „Лукойл“Академик в мач №4 от финалния плейоф на първенството на България по баскетбол. Така серията се връща в Правец за решаващ пети мач в понеделник, който ще излъчи новия първенец.