Различни държавни институции влязоха тази сутрин в ромската махала в Гърмен, за да проверят условията на живот и законноста на къщите. Квартал "Кремиковци" бе посетен от представители на ДНСК, Регионалната здравна инспекция, НАП и регионалният образователен инспекторат. Веднага след неочакваната визита част от ромите започнаха да изнасят багажа си, съобщи Нова тв.

Проверката установи, че законните къщи са едва 24. Ултиматумът на властта е ромите доброволно да съборят постройките си. В противен случай те ще бъдат бутнати от багери. От утре в Гърмен всеки жител на ромската махала може да закупи мястото си за 1,10 лева на квадратен метър.

"Всички закони са за това, за да се спазват, така че трябва да се знае ясно и точно, че всеки гражданин на Република България трябва да спазва законите", коментира Минка Капитанова, кмет на Гърмен.

Преди дни в Гърмен избухнаха размирици между българи и роми. Вътрешният министър Румяна Бъчварова вече съобщи, че по случая са привлечени петима обвиняеми за подбудителство на етническите размирици. Има един задържан с прокурорска мярка за 72 часа, а друго лице ще бъде приведено от Шумен в РУП-Гоце Делчев. Четири лица са с парични гаранции. Обвиненията ще са по чл. 131 от НК - за хулиганство.