СИМОНА РУСЕВА

Държавният секретар на САЩ Джон Кери (71 г.) се намира в болница в Женева, след като падна от велосипед, предадоха световните агенции.

“Г-н Джон Кери не е губил съзнание, състоянието му е стабилно. Според сегашната ни информация той е с фрактура на крака”, оповести във Вашингтон говорителят на Държавния департамент Джон Кърби.

Малко повече подробности дава онлайн изданието на швейцарския в. “Блик”.

Кери е известен със страстта си да кара велосипед. Той е решил да прекара днешния неделен ден във френския алпийски регион “Горен Савоа”, близо до границата с Швейцария.

Както обичайно по време на почивка, той е яхнал велосипед, но паднал лошо. Инцидентът е станал в 9,40 ч местно време, 10,40 ч наше.

Кери бил откаран незабавно с хеликоптер до Университетската болница в Женева. Там са му били направени пълни изследвания.

Държавният секретар на САЩ е пристигнал миналата седмица в  Женева по повод ядрените преговори с Иран. Месец, след като беше постигнато първото споразумение между САЩ и Техеран по ядрената програма на Иран, пробив все още няма.

Кери се е срещнал вчера в Женева с иранския си колега Джавад Сариф. Двамата са преговаряли 6 часа. След това придружавалият Сариф на преговорите Абас Аракчи обяви: “Все още имаме различия.”

Говорител на Кери беше категоричен, че Вашингтон е решен да се постигне съгласие с Техеран по все още откритите въпроси.

За днешния късен следобед Джон Кери предвиждал да отлети до Мадрид за среща с краля и премиера на Испания. След това два дни били отредени за визита в Париж. Там държавният секретар на САЩ възнамерявал да участва в международна конференция, посветена на битката срещу терористичната организация Ислямска държава.

Съдбата обаче му отреди друго. Колко време Джон Кери ще остане в болница в Женева, още не се знае.