Икономиката на еврозоната е на път да остави зад гърба си най-тежката икономическа криза от времето на Голямата депресия насам. А това означава и добри новини за България, защото еврозоната е най-големият търговски партньор на страната и очакванията за по-висок икономически ръст у нас са свързани с възстановяването на богатите държави.

Ръстът на производството и услугите в еврозоната продължава да стои до най-високите си нива от 2011 г. насам, като ситуацията се подобрява значително и във Франция, съобщи Блумбърг.

През март индексът PMI на лондонския институт Markit за активността на промишлените мениджъри е на стойност 53,2 пункта при 53,3 за февруари. Той е на линия с очакванията на 26 икономисти, анкетирани от Блумбърг. Ниво на показателя над 50 пункта означава икономическа експанзия. От юли 2013 г. стойностите на PMI за еврозоната са над 50 пункта.


"Продължаващият възход на бизнес активността през март приключва едно от най-успешните тримесечия за еврозоната от началото на 2011 г.", казва главният икономист на Markit  Крис Уилямсън.

 

В същото време нещата не са толкова розови за Китай, където точно производственият сектор за пети пореден месец се свива. Там индексът PMI, изготвен от Markit и банката HSBC, е паднал през март до 48,1 пункта при 48,5 през февруари. Според анализатори страната няма да може да постигне заложените от правителството 7,5% растеж през 2014 г.

 

Светлата звезда на хоризонта е Франция, където през март производството излиза на плюс за първи път от две години. В същото време рисковете пред еврозоната са свързани с повишаването на курса на единната валута, което може да удари износа, както и с дефлацията, която се отразява на вътрешното потребление.

 
Затова от ноември насам Европейската централна банка е закотвила основния лихвен процент на рекордно ниските 0,25% годишно и не смята да увеличава стойността му докато не дойдат още по-конкретни признаци за растеж.