Как се става ректор на 35-годишна възраст?

На този въпрос се опитват да намерят отговор преподаватели в Стопанската академия в Свищов, Министерство на образованието и науката (МОН) и административният съд във Велико Търново. А поводът е младата професорка Теодора Димитрова, която наследи Величко Адамов на поста ректор на Стопанската академия "Д. А. Ценов". Димитрова бе избрана преди няколко дни от общо събрание като за нея са гласували 108 от 131 присъстващи. Това решение на вуза обаче предизвика част от преподавателите да сезират съда - за "поредица от нарушения, свързани с работата на академичния съвет - процесуални нарушения, натиск над преподавателите", по думите на доц. Иван Марчевски, издигнат от Инициативен комитет в борбата за поста.

Марчевски, както и проф. Иван Върбанов и зам.-министърът на образованието Николай Денков, бяха гости на сутрешния блок на бТВ, а репортер на телевизията включи на живо от Свищов небезисвестният ректор на академията - Величко Адамов. Всички те влязоха в задочен спор относно законността на избора на новия титуляр. Според прокуратурата и МОН има проблем със заповедта на Адемов за свикване на общото събрание, но не и според самия Адемов.

"Има притеснителни факти, МОН направи проверка. Бяха установени редица нарушения по свикването на общото събрание. Изпратихме препоръчително писмо да се спре събранието. Министерството няма право директно да спре конкурса, когато има дело в административен съд, законът казва, че той трябва да реши казуса. Следващото заседание на съда е на 9 юни. Министър Тодор Танев може да назначи служебен ректор", обясни заместникът на Танев Денков.

От импровизираното студио в Свищов Адамов, разбира се, отрече да има незаконни действия при свикването на общото събрание и направи свой съдебен прочит, според който магистратите нямат компетентност да се произнасят по подобни казуси. А за отношенията си с наследничката си каза:

"Близки сме, защото тя е била моя студентка. Всички други внушения са плод на въображение. За четири години стана професор - има качества."

Марчевски задочно отвърна:

"Тя ще продължи същия стил на работа, същия страх. Ще продължи да управлява академията в сянка".

А Върбанов, който е и бивш заместник на Адамов, допълни:

"Адамов упражнява авторитарен стил, ние сме просто офицери, които трябва да изпълняват решенията на командира".

Обратно в Свищов репортерката на Нова постави и няколко въпроса извън легитимността на свикването на общото събрание, въпроси за заплатите във вуза и за вероятен конфликт на интереси.

Стана ясно, че Теодора Димитрова е била консултант на няколко дружества - пенсионно, застрахователно и банка, с които академията пък има сключени договори. Новата ректорка получава за 2015 г. и месечно възнаграждение от 5200 лв., а Адамов - 7500 лв. И двамата са работили като консултанти на граждански договори.

"Аз не виждам конфликт на интереси", бе лаконичен по повода Адамов. А от студиото зам.-министър Денков коментира:

"Без да съм юрист, това е конфликт на интереси. Вижда се в закона, че контролните механизми са недостатъчни".